maandag 21 januari 2013

Xanten


Xanten

Geplaatst door: 25/04/2008
HISTORISCHE VERENIGING NEPOMUK BOXMEER
Beste Leden, we nodigen u uit voor de kleine excursie zondag 18 mei naar het Archeologisch Park Xanten. De belangstelling voor archeologie wint in onze streek, sinds de opgravingen op Sterckwijck, aanzienlijk terrein. Nienke Prangsma heeft ons in januari uitgebreid over de opgravingen verteld. De gelegenheid doe zich nu voor om een grote stad uit de Romeinse Tijd te van dichtbij te gaan bekijken. De beste keus hiervoor is het dichtbij gelegen Xanten
Korte historie: Meer dan vierhonderd jaar lang behoorde een uitgestrekt deel van het huidige Duitsland, meer bepaald het gebied ten westen van de Rijn, tot het Romeinse Rijk. Een groot stuk van dat gebied vormde de provincie Germania Inferior. Een tijdlang hebben de Romeinen geprobeerd om ook Germaniƫ ten oosten van de Rijn te veroveren, maar ze zijn daarin nooit geslaagd. Bij het huidige Xanten lag aan een zijarm van de Rijn een kleine burgerlijke nederzetting, waarschijnlijk een inheems dorpje, waarvan het belang na de bouw van het kamp snel toenam. Rond het jaar 100 schonk keizer Trajanus aan de nederzetting de hoogste stadsrechten en mocht de stad zich Colonia Ulpia Trajana noemen.
Colonia Ulpia Trajana (Xanten)was gebouwd zoals vele Romeinse steden: een net van straten die elkaar loodrecht kruisen, omgeven door een hoge muur met poorten en torens. Binnen de stadsmuur, op een oppervlakte van 73 hectare, lagen woonhuizen, tempels, bestuurs- en badgebouwen en een amfitheater. Er woonden zo’n 10 000 mensen. Voor de oostelijke stadsmuur lag een haven, een houten aanlegsteiger van meer dan veertig meter. Transport per schip was in de Romeinse tijd aanzienlijk goedkoper dan langs de weg. Haast alle ingevoerde producten bereikten Colonia Ulpia Trajana langs de Rijn. De enorme hoeveelheid bouwmateriaal voor de stad werd gedolven in steengroeven in het Zevengebergte en de Eifel en vervolgens met vrachtschepen getransporteerd. De oprukkende Franken maakten in de 3de eeuw een einde aan de bloeitijd van de stad. Rond 350 werd de Colonia verwoest. In de Middeleeuwen werden de ruxefnes ervan gebruikt als ‘steen-groeve’. Vele gebouwen aan de Nederrijn, waaronder de Dom van Xanten, zijn opgetrokken met stenen van de Romeinse stad. In 1935 hield het Rheinisches Landesmuseum Bonn een groot archeologisch onderzoek in de zuidoostelijke hoek van de stad; ze legden daarbij de fundamenten van het amfitheater bloot. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Xanten bijna volledig vernield. Bij de wederopbouw in de jaren ‘50 hebben archeologen van het museum van Bonn in Xanten noodopgravingen uitgevoerd. In de volgende jaren werden de resten van Colonia Ulpia Trajana bedreigd door plannen voor een industrieterrein en een recreatiepark. Het deel van de Colonia ten zuidwesten van de weg B57 moest opnieuw in noodopgravingen worden onderzocht. Toen ook het resterende stuk onder nieuwbouw dreigde te verdwijnen, sloegen de archeologen alarm. Ze stelden voor om het overblijvende deel van de Romeinse stad uit te bouwen tot een ‘archeologisch park’ en wisten de autoriteiten te overtuigen. In 1977 werd een eerste stuk van het Archeologisch Park Xanten voor het publiek opengesteld. In het Park hebben oudheidkundigen heel wat Romeinse bouwwerken op hun oorspronkelijke plaats getrouw gereconstrueerd.
Programma:
vertrek 9.30 uur Weijerplein Boxmeer,
aankomst Xanten 10.30 uur,
11.00 uur rondleiding(duur 1 uur) in het Archeologisch park door een gids,
12.30 uur Kaffee und Kuchen bij lunchroom De Fries vlak bij de Dom van Xanten.
Einde programma 13.30 uur.
Alleen leden kunnen mee!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Hierna kan men op eigen gelegenheid rondkijken in dit interessante stadje, waarbij een bezoek aan de Dom aanbevelenswaardig is. Bij de VVV kan men uitvoerige informatie krijgen. Men kan natuurlijk om 13.30 uur ook weer richting Boxmeer vertrekken. Voor deze excursie op zondag 18 mei, vertrek om 9.30 uur Boxmeer dient u zich op te geven bij Dick Reijnen, 0485-574527 voor 15 mei. S.v.p bellen tussen 18.00 uur en 19.00 uur. U kunt pas bellen als u de convocatie ontvangen hebt. Er kunnen 30 personen deelnemen, dus wees er snel bij vol is vol. De volgorde van inschrijving telt. Van iedere deelnemer vragen we een bijdrage van x80 5. We vertrekken vanaf het Weijerplein te Boxmeer. We gaan carpoolen, graag even aangeven of u over een auto beschikt. We gaan met 8 auto’s.
Een fotoimpressie:

Xantenluchtfotopark Colonia Ulpia Trajana aan een Rijnarm

Xantenparkluchtopname Luchtopname


Xantenhavenpoort_2 Havenpoort

Xantenhaventempel Tempelcomplex

Xantenarena amfitheater

Xanten_thermen badhuis(Thermen)
http://nl.wikipedia.org/wiki/Archeologisch_Park_Xanten
Voor meer info de bovenstaande link.
Groet Dick Reijnen/Patrick Peeters

Geen opmerkingen:

Een reactie posten