zaterdag 19 januari 2013

Romeins huis 1e eeuw op Sterckwijck


Romeins huis 1e eeuw

Geplaatst door: 07/08/2007

Vandaag dinsdag 7 augustus heb ik een ronde Sterckwijck gedaan. Het was een behoorlijke ronde want overal verspreid was men aan het werk. Zo ook in de put waar een prachtige plattegrond van een huis uit de 1e eeuw tevoorschijn is gekomen. De archeologen waren in hun nopjes. Als je als archeoloog een plattegrond van een huis wilt aantreffen dan is dit er wel een sprekend voorbeeld van. Men kon precies zien waar zich de ingangen(voor-en achterdeur) bevonden. In het midden zag men grote ronde sporen. Op deze plekken hebben de grote staanders van het huis gestaan, die het dak droegen. Het mooie van deze plattegrond was dat men de wanden van het huis ook kon volgen. De wanden van de huizen bestonden vaak uit vlechtwerk van wilgentenen dat besmeten werd met klei.
De werkzaamheden van deze week bestonden uit het couperen van de paalgaten en de wandsporen. Men verstaat onder couperen het door midden snijden van de donkere plekken in vertikale richting . De ene helft wordt uitgegraven en er wordt een mooi profiel van het spoor gestoken. Op deze wijze krijgt men een mooi overzicht van hoe diep de sporen naar beneden doorlopen. Soms kan men zelfs de wijze van ingraven nog zien. De ander helft van het spoor laat men voorlopig zitten. Later worden deze sporen afgewerk c.q geheel uitgegraven. Wel moet nog vermeld worden dat deze sporen na het uitgraven van de put meteen digitaal, middels het Robotic Total Station, ingemeten worden nadat ze eerst omcirkeld(aangekrast) zijn.
Alle sporen worden na het couperen zorgvuldig met de hand ingemeten, getekend op millimeterpapier en gefotografeerd.
Uit het onderzoek van deze sporen bleek dat de grote staanders enorm diep ingegraven waren. Alle sporen werden apart bekeken op diepte en grote en werden zorgvuldig ingetekend. Later maakt me van deze tekening een scan n voegt die toe aan het overzicht. Uit de donkere plekken kwam vrij veel inheems aardewerk te voorschijn.
Img_3819 Huisplattegrond voorbeeld van een inheems huis
De eerste bezoeker sinds 2000 jaar.
Img_3852 Femke en Herwin bezig met het onderzoek
Img_3853 overzicht vanuit het noorden
Img_3854 overzicht vanuit het noord-westen
Img_3855 paalgaten gecoupeerd
Img_3856 duidelijk diep paalgat
Img_3857 het paalgat tekent zich af in de wand
Img_3858 overzicht vanuit het noord-oosten
Het grote zwarte gat, waarvan eerdere sprake was, wordt volgende week onderzocht en verder uitgegraven. De spanning blijf dus ten aanzien van deze plaats. We zijn benieuwd.
Dick Reijnen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten