maandag 21 januari 2013

Het zwarte gat op Sterckwijck geeft zijn geheimen prijs

Het zwarte gat geeft zijn geheimen prijs

Geplaatst door: 18/09/2007
17 september, het zwarte gat verandert van gedaante.
Na de berichtgeving van 13 september over deze bijzonder plek, is men vervolgens verder gegaan met de ontmanteling van de 3 waterputten.
Gat1Kirsten en ThijsGat2 bourgondisch
Zorgvuldig werd er maandag 17 september op een wel heel bourgondische wijze de meest oostelijke put blootgelegd. Na hulp van de kraan, werd met de blote handen ( om niets te beschadigen) zorgvuldig door Thijs en Kirsten gegraven tussen de houtresten waardoor deze na een hele tijd ploeteren goed zichtbaar werden. Na verloop van tijd werd duidelijk dat er geen verband in het aanwezige hout viel te ontdekken zodat men mag aannemen dat deze put in onbruik is geraakt en alleen nog gebruikt werd als dumpplaats van allerlei materialen.
Gat4 Doris kijkt toe.
Uit deze put kwamen, voor zover ik dat gezien heb, wel enkele interessante voorwerpen te voorschijn. De inspanningen werden beloond met talrijke scherven en ook enkele bollen van gebakken klei, die bovenin doorboord waren. Een aardewerkscherf vertoonde een zeer bijzondere versiering die ik in al die jaren dat ik amateurarcheoloog ben, nog nooit gezien heb. Gat3scherf2 aardewerk met bijzondere versiering
De aardewerk bollen, zo mag men veronderstellen, zijn weeftouw gewichten. Dat ze aan een touw gehangen hebben is te zien aan openingen van de gaten. Deze zijn aan beide uiteinden wijder geworden door het schuren van het touw tijdens het gebruik.
Gat7bollen Gat8bollen weeftouwgewichten??
Zie het bericht over spinsteentjes.
Het hout wordt onderzocht op ouderdom. Daar kan met verschillende methoden op loslaten. De C14 methode en de dendrologische methode. Hierover later meer. Men kan hierdoor op en tiental jaren na nauwkeurig bepalen hoe oud het hout is of wanneer de bomen, waar het hout van afkomstig is, gekapt zijn.
Op 18 september is men met het werk verder gegaan. In de avonduren ben ik nog even gaan kijken.Gat5_1Uit de middelste put is nog veel meer hout te voorschijn gekomen. Of er hier sprake was van een houtverband kan ik niet bepalen omdat ik tijdens het opgraven er niet bij kon zijn. Dit krijg ik ongetwijfeld nog te horen, ook of er nog meer mooie vondsten gedaan zijn.
Gat01houtDikke stukken hout
xc9én stuk hout is waarschijnlijk van een Els. Dat stuk heeft maar liefst meer dan 2000 jaar in de grond gezeten en is door de natte omgeving goed geconserveerd.
Gat10berk Gat10berk2 Elzenstam, na 2000 jaar nog gaaf.
Zo langzamerhand komt er een einde aan de magie rond het zwarte gat en zal er uiteindelijk niet meer over blijven dan een groot gat gevuld met grondwater waarna het weer toegedekt zal worden.
Gateinde de laatste loodjes
De laatste delen worden nog uitgegraven, dan rest niets anders dan een geel gat gevuld met grondwater, want opgraven kan maar een keer, daarna is het ter plekke voorgoed voor de archeologie verloren. Doch niet voor de historie want alles is zorgvuldig opgetekend, gefotografeerd en ingemeten waarna het uiteindelijk weer op papier zal herleven.
Gatgeel niets rest dan een geel gat
We hebben genoten van deze bijzonder campagne. Hopelijk zullen er nog veel meer volgen.
Op de opendag van 6 oktober kunt u hiervan misschien getuige zijn. Wie weet????
Tot ziens ,met een vriendelijke groet
Dick Reijnen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten