zaterdag 19 januari 2013

16 juli profielen schaven op Sterckwijck


16 juli profielen schaven

Geplaatst door: 16/07/2007
PROFIELEN SCHAVEN
Vandaag 16 juli ben ik samen met Jan Hutten naar Sterckwijck gegaan om te helpen met electronisch onderzoek.
Img_3685 Jan Hutten tussen de zandhopen
Het was ontzettend heet, het leek wel de Sahara.
Img_3686 Dick Reijnen in het vlak
We begonnen met het zoeken op de stort, daarna waren de vlakken aan de beurt. Lang volhouden konden we dit niet. Ik schat dat het tussen de zandhopen 36 graden was. Het resultaat van deze zoektocht leverde niets op, zelfs geen roestige spijker. Een goed teken voor de archeologen die alle vlakken ook met de detector onderzoeken. Wel jammer voor ons want het geeft een goed gevoel een mooie vondst aan de archeologen te kunnen overhandigen, maar helaas.
Een groep archeologen had het vandaag erg zwaar. Nadat de kraan een diepe sleuf van 150 meter lengte had getrokken moesten zij profielen met de schop schaven. Helemaal achterin de sleuf, richting Het Ven, was er veel grondwater opgekomen doch men ging ongestoord verder. In ieder geval bleven hun voeten koel met deze hitte. Het doel van dit profiel van 150 meter lengte is een overzicht te krijgen van de opbouw van het landschap ter plaatse. Er komt een specialist naar de opgraving om dit profiel te fotograferen, te bestuderen, te interpreteren en te bemonsteren. Een specialisme in deze tak van de archeologie: geoarcheologie.
Een korte uitleg
Geoarcheologisch onderzoek:
Een belangrijk onderdeel van een opgraving is de landschapsreconstructie voor, tijdens en na de bewoningsfase.
Belangrijkste doel van deze reconstructie is het handelen van de mens beter te leren begrijpen.
Er bestaat een wisselwerking tussen de landschappelijke kennis die opgedaan wordt op de onderzoekslocatie en de regionale paleogeografie.
Bij de beschrijving van het landschap wordt de reeds opgedane paleogeografische kennis uit de regio meegenomen. De onderzoekslocatie zelf is een nieuwe sleutel site in de reconstructie waarmee het paleogeografische beeld van de regio verder wordt verbeterd. Deze nieuwe kennis wordt weer gebruikt bij het volgende archeologische onderzoek in de regio.
Het nalopen en controleren van de door de archeologen getekende profieltekeningen van de opgraving
Het accent ligt hierbij op de natuurlijke lagen en de overgang naar de antropogene sporen( door ingrijpen van de mens veroorzaakte sporen) De profieltekeningen worden zonodig aangevuld.
Er worden geoarcheologische monsters genomen ten behoeve van de landschapsreconstructie. Dit betreffen paleoecologische monsters zoals pollen, sporen, diatomeexebn( xe9xe9ncellige plantaardige micro-organismen), micromorfologische monsters en dateringsmonsters o.a C14.
Img_3674 Img_3675 zwoegen Img_3676
Een einde verderop lag een put. Deze kreeg al gauw de naam "de put met het lange spoor". De betekenis van dit spoor moet nog onderzocht worden. Het kan een afwateringssloot zijn in een nederzetting.
Img_3678 de put met het lange spoor
Paalsporen van een nederzetting waren te zien in een volgende put. Of uit de aangetroffen sporen een huisplattegrond binnen een nederzetting te voorschijn zal komen, kon men niet met zekerheid zeggen. Dit is pas echt goed te zien op een tekening met een overzicht van het groter geheel.
Img_3683veel paalsporen duiden misschien op een woonhuis
2schepighuis reconstructie van een huis uit de IJzertijd in Haps
Er waren ook interessante vertikale sporen in een kuil in de put te zien, die zorgvuldig op een ouderwetse manier op milimeterpapier ingetekend werden.
Img_3682 zorgvuldig intekenen van de sporen door Sentine en Herwin
Een cluster van sporen in een andere put werd met plastic afgedekt, dit om uitdroging van de sporen te voorkomen. Op deze manier kunnen sporen de volgende dag makkelijker en sneller onderzocht worden, want met dit extreem hete weer wordt de bodem in de vlakken, waarin zich de sporen bevinden, keihard.
Img_3689 plastic in de putten om uitdroging van de grond te voorkomen
Na gedane arbeid is het goed rusten.
Img_3690
Tot een volgende keer.
Gegroet Dick Reijnen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten