donderdag 17 januari 2013

IJzertijd nederzetting ontdekt bij de dijkverzwaring Boxmeer Deel II: De Vondsten


IJzertijd nederzetting ontdekt bij de dijkverzwaring Boxmeer Deel II: De Vondsten

Geplaatst door:03/07/2012
vervolg van DEEL 1
De mooiste vondst uit deze nederzetting is een gave klopsteen. De klopsteen of hamersteen is gedurende lange tijd gebruik. Dit kan met zien aan de bijna komplete afronding door het gebruik. Bovenop de klopsteen bevindt zich een kuiltje. De kant van de klopsteen heeft als aambeeld gediend, bovendien lag de steen op deze wijze bij het gebruik ervan beter en vaster in de hand.
klopsteen







——————————————————–
Er is ook vuursteenmateriaal aangetroffen. Ook in de ijzertijd maakte men gebruik van vuursteen omdat ijzeren voorwerpen schaars waren. Er zijn 2 kernstukken gevonden, 3 schrabbers, die werden gebruikt om de huiden van dieren van vleesresten te ontdoen, een kling, een deel van een mes en afslagen.
kernstuk





kernstuk





2 kernstukken: van een groter stuk vuursteen werden reepjes afgeslagen om werktuigen van te maken net zo lang tot het stuk te klein werd om er iets vanaf te slaan.

vuursteenmateriaal
Gebruiksvoorwerpen en afslagen van vuursteen. De vuursteen is waarschijnlijk afkomstig van grint uit deMaas alhoewel vuursteen ook in de IJzertijd verhandeld werd. Meestal was het dan afkomstig uit de vuursteenmijnen in Limburg, Rijkholt.
2 mooie kleine schrabbers






een kling, van een kernstuk afgeslagen
deel van een gebroken mes





een schrabber van kwalitatief goed vuursteen












deel van een aardewerk schaaltje met een zigzag lijnversiering





ruwwandig, grofbesmeten aardewerk fragmenten






gladwandig aardewerk





aardewerk gemagerd met brokjes kwartsiet






Het Aardewerk:
Er kwam veel aardewerk tevoorschijn vooral uit de waterloop die als dumpplaats is gebruikt maar ook op de oever bevonden zich de resten van aardewerk potten en schalen. Het aardewerk bestond uit grof besmeten en glad aardewerk. Enkele scherven waren voorzien van een versiering. Er is ook aardewerk aangetroffen dat grof gemagerd is met brokjes kwartsiet. Er zijn veel stukken kwartsiet aangetroffen die als zodanig gebruikt werden. De brokken kwartsiet werden verzameld uit grintlagen afgezet door de “Maas” , c.q. rivierbedding in de nabijheid van de nederzetting.
de brokken kwartsiet (witte kwarts) werden verbijzeld met een klopsteen of hamersteen






Nog een klopsteen



















randscherf met vingertopindrukken





















Er zijn veel randen van aardewerk potten gevonden. Door bestudering van deze randen kan men, aan de hand van bestaande typologiƫn, de ouderdom van de nederzetting bepalen.
bodems van potten






brokken basaltlava, resten van maalstenen ingevoerd uit Duitsland






brokje oker, voor het vervaardigen van rode kleurstof






een brokje aardewerk, wat is meegebakken.
Dick Reijnen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten