maandag 21 januari 2013

Goed nieuws: Archeologen speuren verder in Beugen


Goed nieuws: Archeologen speuren verder in Beugen

Geplaatst door: 16/08/2008
Bron: De Gelderlander vrijdag 15 augustus 2008 .
BEUGEN – Het archeologisch onderzoek op het toekomstige bedrijventerrein Sterckwijck bij Beugen krijgt in de loop van september een vervolg. Er moet nog een terrein van 11 hectare worden onderzocht.
"Dat was tot nu toe nog niet mogelijk omdat die grond nog niet in het bezit van de gemeente Boxmeer was", meldt een woordvoerster van de gemeente. De gronddeal is nu wel nagenoeg rond.
De archeologen verwachten vier maanden nodig te hebben om het terrein uit te kammen en nader in kaart te brengen. Sterckwijck is 56 hectare groot. Het complete gebied dat wordt onderzocht, is 21 hectare. Het gaat om de grootste opgraving in Nederland van een aaneengesloten terrein.
Het archeologische onderzoek in Beugen startte in mei vorig jaar maar echte conclusies kunnen nog niet worden getrokken, meldt Kirsten Leijnse van Past2Present Archeologic uit Woerden dat de opgravingen begeleidt. "We hebben hier te maken met de grootste opgraving in een aaneengesloten gebied.
Dan vind je niet alleen een oude boerderij, maar ontdek je ook wat er allemaal omheen gebeurde. Vanaf de prehistorie is dit gebied bewoond geweest. Je kunt erachter komen wat de veranderingen zijn in de huistypen en de gebruiken."
Graven en nederzettingen uit diverse perioden werden blootgelegd. De graven dateren van 1500 voor tot 500 na Christus. De vondsten op zich zijn volgens de onderzoekers tot nu toe niet schokkend, maar omdat er zo veel graven en nederzettingen worden gevonden, is het project wel bijzonder.
Na de opgravingen in de komende maanden moeten alle resultaten op een rijtje worden gezet. "Aardewerken scherven moeten we plakken, kaarten moeten worden gemaakt. Daarna kunnen we een analyse maken. Voorlopig zijn we niet klaar. Er is nog genoeg te ontdekken. In de loop van 2009 moet een eindrapport verschijnen."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten