zaterdag 19 januari 2013

31 juli 2007 AWN op Sterckwijck


31 juli AWN op Sterckwijck

Geplaatst door: 31/07/2007
 31 juli ben ik laat in de middag naar Sterckwijck gegaan.
Er was overal weer wat te beleven. Zo lag er in de meest westelijke put langs de snelweg een prachtige huisplattegrond. Gezien de waterputten die in 1982 bij het aanleggen van de A77 weggeschept waren, wordt het duidelijk dat die waarschijlijk bij dit huis behoorden.

Img_3781 De huisplattegrond (uit de Romeinse tijd?)


In de andere put was men met een hele ploeg bezig om sporen te couperen, verderop werden sporen ingemeten, in 2 putten was men de vlakken aan het verlagen met een kraan en werden sporen aangekrast en in een andere put was een groepje bezig om donkere sporen uit te "lepelen".
Img_3794 druk, druk
Img_3796 De detector wordt ook gebruikt

Img_3784 Awn’ers in beeld
Img_3786 spannend werk


Het bleek dat de mensen die hier aan het werk waren tot de AWN (Archeologische Werkgemeenschap voor Nederland) behoorden. Deze week hebben zij een archeologisch werkkamp op Sterckwijck. Een keer per jaar gaan de leden van de AWN op een locatie meehelpen met opgravingen. Het zijn mensen die al jaren aan deze activiteiten van de AWN deelnemen en zij beschikken dan ook over de nodige ervaring. Zij logeren op dit moment in Nijmegen zodat ze niet zover hoeven te reizen. Ze komen n.l. uit alle windstreken. In deze put was het ook dat men een prachtige klopsteen vond. Hij was van vuursteen en door het gebruik helemaal afgerond. Herwin moest de ploeg van de AWN begeleiden en van werk voorzien en werk …….dat was er genoeg.
Img_3790 klopsteen

De AWN wat is dat nou precies?
AWN-archeologie is er voor iedereen schrijven ze op hun mooie website.

AWN is archeologie voor iedereen
Amateur-archeologen leveren een belangrijke bijdrage aan het archeologisch onderzoek in Nederland. Veel van hen, ongeveer 2400 hebben zich aangesloten bij Archeologische Werkgemeenschap voor Nederland, een vereniging die inmiddels al ruim 50 jaar bestaat. Over het gehele land verspreid zijn er regionale afdelingen en werkgroepen met eigen activiteiten. Zo kunnen de leden dicht bij huis met archeologie bezig zijn.
De leden houden zich bezig met het opsporen van archeologische locaties. Daarnaast werken ze mee aan opgravingen, conserveren en documenteren van vondsten. Door hun bijdragen wordt veel werk gedaan waar professionele archeologen niet altijd aan toe kunnen komen.
Naast deze activiteiten wordt door de AWN nog veel meer georganiseerd. Daardoor zijn leden die niet aan graafwerkzaamheden mee kunnen doen ook van harte welkom.
Enkele belangrijke activiteiten op een rij:
Het verenigingsblad Westerheem verschijnt elke twee maanden en staat uitvoerig stil bij resultaten van recent archeologisch
onderzoek, literatuur en nieuwtjes.
Vrijwel alle regionale afdelingen organiseren activiteiten zoals lezingen en excursies.
Bovendien geven veel afdelingen een eigen mededelingenblad uit.
De AWN beschikt over een uitgebreide bibliotheek die door leden te raadplegen is.
Voor wie zich (verder) wil verdiepen in de archeologie worden studiedagen en graafweken georganiseerd.


Archeologisch onderzoek

Lang voordat wij hier woonden, leefden er al mensen in ons land. Sporen van hun aanwezigheid bleven bewaard in de grond: vuurstenen gereedschap, voedselresten, potscherven of fragmenten van hun huizen. Deze sporen noemt de archeoloog: het bodemarchief. Hij x93leestx94 ze als een boek. Dat lezen kan maar xe9xe9n keer, want als dit bodemarchief wordt vernietigd, zijn de sporen voor altijd verdwenen.
De archeoloog probeert de sporen in de bodem te ontdekken en zo goed mogelijk te beschermen. Soms lukt beschermen niet en moeten ze worden opgegraven. Anders gaat de informatie die de sporen ons kunnen leveren voorgoed verloren.

Archeologische locaties

Amateur-archeologen hebben vaak belangstelling voor de geschiedenis van hun eigen woonplaats of streek. Zij kennen de omgeving met de archeologisch interessante plaatsen als geen ander. Professionele archeologen zijn blij met de hulp van amateur-archeologen, omdat zij zelf tijd en mankracht te kort hebben voor hun projecten. Bovendien zien amateur-archeologen vaak in een vroeg stadium plaatsen die bedreigd worden door landinrichting of nieuwbouw. Denk daarbij aan grote projecten zoals de aanleg van een industrieterrein of een woonwijk.

Vindt u archeologie boeiend en interessant?

Wilt u op de hoogte blijven van de ontwikkelingen en activiteiten van het AWN?

Wilt u meedoen met amateur-archeologie in Nederland?


Vraag dan eenvoudig en snel uw lidmaatschap aan!

Bekijk de mooie website van de AWN:

*

http://www.awn-archeologie.nl/index.htm

*

Het was een interessante middag. Er was zoveel te zien dat ik niet meer aan zoeken op de stort ben toegekomen.

Dick Reijnen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten