donderdag 17 januari 2013

Opgraving Synagoge Boxmeer


Opgraving Synagoge Boxmeer

Geplaatst 06/04/2012
Een verrassende ontdekking:

Opgraving Synagoge Boxmeer

De funderingen van de synagoge te Boxmeer zijn blootgelegd. Er werd een verrassende ontdekking gedaan.

———————————————————–

Fundamenten synagoge Boxmeer teruggevonden

Publicatie: omroep brabant: dinsdag 4 oktober 2011 – 17:35 | Auteur: Hans Janssen
BOXMEER – In Boxmeer zijn restanten teruggevonden van een voormalige synagoge. Het gebedshuis werd in 1863 gebouwd en in 1943 gesloopt.
De fundamenten van de synagoge werden ontdekt bij werkzaamheden rond het Jodenstraatje. Hier staat al een monument, waarmee joodse inwoners van Boxmeer worden herdacht die in de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen.
Parkeerplaatsen Het is de bedoeling dat bij de aanleg van parkeerplaatsen rekening wordt gehouden met de contouren van het oorspronkelijke gebouw. De joodse gemeenschap heeft een belangrijke rol gespeeld bij de industriƫle ontwikkeling, die Boxmeer de vorige eeuw doormaakte.
De werkzaamheden bij het Jodenpaadje zijn nodig om een eind te maken aan wateroverlast in dit lage deel van Boxmeer. Er komt een rioolstelstel en hier bovenop zijn de parkeerplaatsen gepland.
————————————————————————————————–
De synagoge zoals oud Boxmerenaren zich ongetwijfeld zullen herinneren. Op 29 september is men begonnen met het het opgraven van de Synagoge te Boxmeer.
Mikwe of rituele badruimte
Begeleiding door archeoloog Jos van der Weerden van opgravingsinstituut BAAC en ondergetekende als amateurarcheoloog. Joost de Best is bij dit project supervisor namens de Gemeente Boxmeer. Het is de bedoeling om de contouren van de synagoge terug te laten komen in het plaveisel van het parkeerterrein. Alle nog bestaande funderingen en overblijfselen worden behouden door ze met zand af te dekken. Binnen de fundamenten van de synagoge werd de MIKWE aangetroffen. Een Mikwe is in het Joodse geloof een rituele wasplaats. De Mikwe bestond uit 3 segmenten met muren ertussen. Later werd buiten de synagoge nog een Mikwe aangetroffen.
Volgens Theo Seijs specialist op het gebied van de Joodse Gemeenschap in Boxmeer is de synagoge gebouwd op de resten van de leerlooierij van Levi Lion. Na enig speurwerk zijn binnen de fundamenten sporen van de leerlooierij van Levi Lion terug gevonden.
Info: Leerlooierij Theresia Lion wordt geboren als dochter van Levi Lion en Rosetta van Leeuwen. Haar roepnaam was Trees. Theresia Lion was het zevende kind in een gezin van acht kinderen. Haar tweelingbroer heette Maurits. Theresia Lion bleef ongehuwd. Zij woonde met zijn tweelingzuster en met haar jongere broer Joseph aan de Steenstraat 156 in Boxmeer. Hier was tevens het familiebedrijf gevestigd: de firma wed. L.Lion, leerlooierij en handel in leder en manufacturen. Theresia voerde de huishouding. Stromend water ontbrak in het huishouden, er was alleen een pomp in de keuken.
bodem kalkkuip
restant eiken kuip
restant eiken kuip
put



De synagoge zoals oud Boxmerenaren zich ongetwijfeld zullen herinneren.
Op 29 september is men begonnen met het het opgraven van de Synagoge te Boxmeer.

Begeleiding door archeoloog Jos van der Weerden van opgravingsinstituut BAAC en ondergetekende als amateurarcheoloog.xa0 Joost de Best is bij dit project supervisor namens de Gemeente Boxmeer.
Het is de bedoeling om de contouren van de synagoge terug te laten komen in het plaveisel van het parkeerterrein. Alle nog bestaande funderingen en overblijfselen worden behouden door ze met zand af te dekken.
Binnen de fundamenten van de synagoge werd de MIKWE aangetroffen. Een Mikwe is in het Joodse geloof een rituele wasplaats. De Mikwe bestond uit 3 segmenten met muren ertussen. Later werd buiten de synagoge nog een Mikwe aangetroffen.

foto’s Dick Reijnen, voor meer info Theo Seijs.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten