maandag 21 januari 2013

Unieke paalkransheuvel op Sterckwijck


paalkransheuvel uniek

Geplaatst door: 09/01/2008
Zaterdag 5 januari 2008 nog maar eens in mijn eentje naar Sterckwijck geweest. Ik wilde nog een paar foto’s maken van de unieke dubbele paalkransheuvel.(20 meter in doorsnede)
Het is een Grafheuvel omgeven door een dubbele krans van palen. Kenmerkend voor de Midden – Bronstijd van Noordwest-Europa.
Een grafheuvel:
Heuvel van plaggen en/of aarde, opgeworpen over een of meer lijk- of crematiebijzettingen, meestal ongeveer rond, met een diameter van 5 tot 25 m en een hoogte van 0,5 tot 2,5 m, veelal gelegen in groepen.
Grafheuvels zijn met name aangelegd in delate Steentijd(enkelgrafcultuur, klokbekercultuur) en in de Vroege en Midden- Bronstijd(familiegrafheuvels) Hun plaats wordt in de Late Bronstijd en de Ijzertijd overgenomen door vlakgraven, kringreppelbijzettingen en – van grafheuvels uiterlijk niet te onderscheiden.(brandheuvels)
Vele grafheuvels waren oorspronkelijk omgeven door een ringsloot, paalkrans, steenkrans of ringwal. Ze werden vaak gebruikt voor, soms met ophogingen en nieuwe randstructuren gepaard gaande, nabijzettingen in het centrum of aan de voet van de heuvel.
Wat is er van paalkransheuvels bekend?
Er zijn verschillende typen paalkransen. In Noordoost-Nederland overwegen de enkelvoudige, wijdgestelde paalkransen. Uit Drenthe zijn een kleine honderd exemplaren bekend. Deze zijn uitgezet vxf3xf3r het opwerpen van de heuvel. De palen staan gemiddeld bijna 2,5 m uit elkaar. Tegenover elkaar staande palen blijken te zijn doorgezicht ten opzichte van een punt naast de grafkuil of de heup van de centraal begravene. Volgens sommigen spelen ook de kardinale windrichtingen daarbij een rol. De palen stonden waarschijnlijk manshoog boven het maaiveld. In een populaire reconstructie zijn ze voorzien van dwarsliggers.
In de tweede plaats komen dichtgestelde, dubbele of drievoudige paalkransen voor. Hiervan zijn er uit Drenthe ruim twintig bekend. Omdat deze palen minder diep in de bodem gaan en dunner zijn, zouden ze lager dan manshoog de heuvel omringd kunnen hebben. Ze lijken te zijn aangelegd in blokken of segmenten waarvan de laatste na het opwerpen van de heuvel de krans sloot. Sporadisch komen in Drenthe enkelvoudige, dichtgestelde paalkransen en kransen van kleine paaltjes of staketsels voor.
De betekenis van deze grote grafheuvel midden op Sterckwijck is tot op heden niet bekend. Men kan er alleen maar naar gissen. Moest het een herkenbare plaats zijn waar rond begravingen plaatsvonden, was het een soort heiligdom in de vorm van een tempeltje waar de goden werden aanbeden. Rondom deze heuvel zijn een aantal begravingen aangetroffen. eeen zelfs met een prachtige grijskleurige pot. Door onderzoek van de geborgen zaken zal dit wellicht duidelijk worden. We zijn benieuwd.
Kringreppel1_1 Kringgreppel2 Kringgreppel3
Kringgreppel4 Kringgreppel5 Kringgreppel6
Kringgreppel7 Kringreppel8 Kringgreppel9
Kringreppel10 Kringgreppel11 Img_6396
Met een vriendelijke groet.
Dick Reijnen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten