maandag 21 januari 2013

Interessante ontdekkingen op Sterckwijck


Interessante ontdekkingen

Geplaatst door: 29/09/2008
Maandag 22 september 2008.
Graven op de plaats van het grote grafveld.
Tijdens de opgravingen in 2003 zijn er 35 graven gevonden daterend vanaf de periode Bronstijd tot aan de Romeinse tijd. De opgravingen van september 2008 zijn een prolongatie van het proefsleuvenonderzoek van 2003. Intussen heeft men al 15 graven gevonden. De verbruining speelt echter weer parten. In een eerder verhaal heb ik hier over gescheven. Door de verbruining ziet met bijna geen graafsporen uit de prehistorie. Helaas komen de graven pas te voorschijn onder de bak van de graafmachine die het vlak opschaafd. De enigste aanwijzing die men krijgt zijn de kleine crematiestukjes in de vorm van witte spikkeltjes. De graafmachine op de juiste schaafdiepte afstellen is ook al ondoenlijk omdat de urnen, nu blijkt, destijds op verschillende dieptes begraven zijn. De archeologen gaan hierdoor zeer geconcentreerd  te werk. Als het ware met arendsogen. Soms krijgen zij hulp van amateurs die al spiedend de professionals op de hoogte willen brengen van eventuele vondsten en aanwezigheid van urnen. Ton Hermers uit Boxmeer is daar erg goed in. Met de neus bijna in het zand volgt hij de bewegingen van de graafmachine. Soms assisteren Ton en ik met het zoeken met de metaaldetector. Tot nu toe zijn er weinig of geen metaalresten gevonden, zelfs niet uit de Romeinse Tijd. Wat dat berteft is Sterckwijck een echt raadsel. Het kan zijn dat er in de vroege Romeinse hier op Sterckwijck muntgeld niet geaccepteerd werd, onbekend is onbemind. Men richtte zich voornamelijk op ruilhandel. Een andere verklaring is misschien het feit dat alles door corrosie onder invloed van mineralen en zouten in de grond opgelost is. De toekomst zal het leren maar de verwachtingen omtrent het vinden van metaal is bijna gedaald tot het nulpunt. Toch blijven we het proberen.
Over het degradatieproces van de bodem, glas, ijzer, hout enz. kan men een interessant stuk lezen op de site van RAMC kan men meer hierover lezen. In 2003 zijn ook in Beugen Zuid (Sterckwijck) uitgebreide proefnemeningen gedaan. Door op RAMC te klikken kom je op hun site.
Zij schrijven het volgende over verbruining van de ondergrond:
Kennis over aantastingprocessen en methodes en technieken om aantasting tegen te gaan is vaak slecht toegankelijk. Dat belemmert het beschermen van archeologische resten in situ. Tegelijk zijn er zorgen over de behandeling van archeologisch materiaal tijdens opgravingen die hierdoor beschadigd kunnen raken of verloren gaan.
De leesbaarheid van grondsporen
Grondsporen zijn van essentieel belang bij vrijwel alle Nederlandse opgravingen. Aantasting van grondsporen is een van de ernstigste vormen van degradatie. Verschillende vormen van degradatie zijn in het veld waargenomen, met name “verbruining”, “vergrijzing” en “bleking”, maar er is zeer weinig bekend. In een eerste pilot-project is onderzoek gedaan in Tiel-Passewaaij (vergrijzing) en Beugen (Sterckwijck)(verbruining). Een combinatie van micromorfologisch en chemisch onderzoek toonde aan dat met name het gedrag van ijzer in die bodems de zichtbaarheid van de sporen bexefnvloedt.
Deze eerste resultaten worden gepubliceerd als:
  • D.J. Huisman, 2006, How redox-induced soil colour changes masks soil features; cases from alluvial soils in the Netherlands, Berichten van de ROB, in druk.
Deze pilot krijgt nu een uitgebreid vervolg, waarbij op verschillende opgravingen gegevens en monsters verzameld en geanalyseerd worden van al dan niet goed zichtbare grondsporen. Hoofddoel is om meer te weten te komen over de processen die de zichtbaarheid van sporen bexefnvloeden, de bodemomstandigheden waaronder ze voorkomen en in hoeverre de processen reversibel zijn. Hierbij wordt samengewerkt met onder meer de Universiteit Wageningen, TNO en BAAC.
Een impressie van het bezoek op maandag 22 september:
1   Voorzichtig schaaft de graafmachine
2Een graf met crematie komt te voorschijn, helaas door de bovengenoemde verbruining is een deel door de kraan weggeschept.
3Het bovenstuk van de urn vindt met terug in de bak
4Ton assisteert Hilde
5  Leuk werk!!!
6Wat zou het zijn?
9 10
Met de neus erop!
11_212
Aardewerk vondsten!!
87
Onderzoek met de metaaldetector, Ton Hermers en Dick Reijnen assisteren vaak.
Met een vriendelijke groet
Dick Reijnen
Foto’s Dick Reijnen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten