maandag 21 januari 2013

lezing over Sterckwijck alleen voor leden van Nepomuk


lezing Sterckwijck alleen voor leden van Nepomuk

Geplaatst door: 04/01/2008
HISTORISCHE VERENIGING NEPOMUK BOXMEER
Beste leden, op dinsdag 22 januari komt drs. Nienke Prangsma van het ADC te Amersfoort naar de Nepomukkapel om er een lezing te houden over de:
Opgraving Sterckwijck
*Nienke is projectleidster van de opgraving Sterckwijck die in mei 2007 van start is gegaan en tot op heden veel aandacht krijgt in de media. Natuurlijk is Nienke de aangewezen persoon die ons uit eerste hand kan vertellen over de resultaten en de bijzondere zaken die aan het licht zijn gekomen waaronder enkele met een Europese of zelfs een wereldprimeur. Middels een powerpoint presentatie waarin ook veel fotox92s van tastbare zaken getoond worden, neemt zij ons mee op een archeologisch avontuur door het 40 hectare tellende gebied van Sterckwijck.
Het zal ook duidelijk worden waarom er op Sterckwijck gegraven wordt en wat de doelstellingen van deze campagne zijn.
Een korte beschouwing:
De archeologische vindplaatsen binnen onze gemeente zijn wettelijk beschermd. Het Europese Verdrag van Malta (1969) beoogde het cultureel erfgoed dat zich in de bodem bevindt beter te beschermen. Op 16 april 1992 is in Valetta een nieuw verdrag door de leden van de Europese ministerraad ondertekend. Uitgangspunt van het nieuwe verdrag is dat het archeologische erfgoed al voordat het tot monument is verklaard integrale bescherming nodig heeft en krijgt als zodanig ook Sterckwijck.
Dankzij de uitstekende ligging, direct aan een snelweg en een provinciale weg kunnen Maasziekenhuis Pantein, GGZ-centrum Land van Cuijk, ROC Land van Cuijk en uiteenlopende bedrijven zich in het bedrijvenpark vestigen.
Dit betekent dat de Gemeente Boxmeer in aanraking komt met het verdrag van Malta hetgeen inhoudt dat voorafgaande aan het bouwen op Sterckwijck een archeologisch onderzoek dient plaats te vinden, hetgeen gebeurd is d.m.v. proefsleuven onderzoek in de jaren 2003,2004 en 2006. Uit deze proefonderzoeken bleek dat Sterckwijck een dusdanig interessant archeologisch gebied is , dat besloten werd een vlakdekkende opgraving te realiseren van voorlopig 20 hectare met een mogelijke uitbreiding tot 40 hectare. Het ADC uit Amersfoort ,in samenwerking met Past2Present uit Woerden namens de Gemeente Boxmeer, heeft deze taak op zich genomen.
Het gebied langs de Maas, ook daar waar bij Beugen Sterckwijck gesitueerd is, leende zich al in de prehistorie uitstekend voor bewoning.
Langs de Maas lagen uitgestrekte zandduinen, hoge zandruggen en stroomruggen, waar men een veilig woonverblijf had. Veilig voor het water van de Maas, die nogal eens buiten zijn oevers trad. Have en goed waren in feite permanent beschermd. De oudste bewoningssporen vinden wij dan ook terug op deze zand- en stroomruggen. Het was een relatief dicht bevolkt gebied. Dit kwam doordat de Noord x96Zuid verbinding (en visa versa) was gelegen op een smalle strook land ingeklemd tussen de Maas en de ontoegankelijke Peel. Van deze smalle strook doorgang maakten veel mensen gebruik. De vele contacten met voorbijgangers resulteerde in een levendige ruilhandel. De Romeinen legden zelfs in het begin van onze jaartelling een weg aan door dit landschap.
Sterckwijck behoorde dus ook tot dit gebied.
Het was gunstig gelegen op een oude wat hoger gelegen maasterras op de oeverwal van het beekdalgebied de Maas. Dat betekende vruchtbare akkergronden en in de laaggelegen uiterwaarden kon men het vee weiden.
De opgravingen die momenteel op Sterckwijck plaats vinden, bevestigen dit inmiddels . Er zijn vele huisplattegronden gevonden en boerenerven. De vele waterputten wijzen ook op een dichtbevolkt gebied. Tal van graven zijn er gevonden. De begravingen hebben plaatsgevonden gedurende een periode van meer dan1000 jaar.
Vanaf mei zijn de archeologen in weer en wind bezig geweest de geschiedenis van Sterckwijck bloot te leggen.
Daarover uiteraard meer door Nienke Prangsma
Wij nodigen u uit om deze interessante en boeiende lezing, waarbij tal van nieuwe zaken aan het licht komen, bij te wonen op dinsdag 22 januari 2008 om 20.00 uur in de verwarmde Nepomukkapel
Een grote paalkransheuvel, een van de spectaculaire ontdekkingen
PS: kijk ook eens op onze weblog voor het laatste nieuws. www.nepomukboxmeer.blogspot.nl
Hierin wordt ook een oproep gedaan om mij een mail te sturen ,indien u over internet beschikt, zodat ik een email bestand van onze leden kan aanleggen.
Met een vriendelijke groet, Dick Reijnen.
Deze lezing is alleen voor leden van De Historische Vereniging Nepomuk Boxmeer

Geen opmerkingen:

Een reactie posten