zaterdag 19 januari 2013

27 juli 2007 VINDERSGELUK op Sterckwijck


27 juli VINDERSGELUK

Geplaatst door: 27/07/2007
Vindersgeluk
Vanmiddag 27 juli ben ik naar Sterckwijck gegaan voor de laatste stand der zaken. Eerst maar even een kijkje genomen in de noordelijke opgravingsputten.
In een van deze putten is 2 weken geleden een grote ronde donkere plek gevonden waarvan men de betekenis tot op heden niet weet. Men wilde eerst de put groter maken om te kijken of het spoor doorliep in noordelijke richting. Daarvoor moest eerst het opgeslagen zand langs de put verwijderd worden. Dit was nu gebeurd en in de nieuwe uitgegraven put werd het vermoeden bevestigd. Het spoor kwam hier te voorschijn. Volgende week is met van plan deze plek grondig te onderzoeken om zodoende de betekenis ervan vast te kunnen stellen. We zijn benieuwd!
Rondeplek De ronde plek loopt door in de ander put.
Op naar de plek langs de snelweg waar een grote nederzetting uit de IJzertijd tevoorschijn is gekomen. Er bevinden zich talloze donkere plekken waar aardewerk scherven uit tevoorschijn komen. Het onderzoek neemt veel tijd in beslag omdat al deze sporen gecoupeerd en ingetekend moeten worden, om de vertikale structuur ervan vast te stellen en er op deze wijze achter te komen hoe diep de palen van de boerderijen in de grond gezeten hebben.
Img_3742 Img_3753 Alle sporen moeten onderzocht worden.
Ik laat u nu een paar van die sporen van dichtbij zien.
Img_3740 Img_3741 Img_3743
sporen en nog eens sporen.
Het is natuurlijk geweldig dat er zoveel gevonden wordt. Het blijft spannend, er is elke dag weer iets nieuw te beleven.
Een onverwachte vondst!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Mijn werk bestaat uit het zoeken op de stort met de metaaldetector. De stort is het zand dat vrijkomt bij het uitgraven van een put. Eerst wordt de zwarte grond verwijderd en apart opgeslagen iets verder van de put af, zodat in de 2e fase de geel/bruine grond voor de zwarte grond gedeponeerd kan worden. Bij het dempen van de put wordt eerst de geel/bruine grond terug gestort en daarna wordt de zwarte grond erover heen geschoven. Zo blijven de grondsoorten gescheiden.
Tijdens het zoeken op de stort met de detector let men natuurlijk ook op of er nog andere zaken tussen of op het zand liggen zoals aardewerk en vuursteen enz. Door de jaren heen heb je een geoefend oog gekregen en je weet min of meer wat je kunt verwachten. Het heeft de laatste weken veel geregend waardoor men spullen beter tussen het zand ziet liggen. Het zand is namelijk van de voorwerpen afgeregend. Dit verschijnsel kan men vergelijken met een tuin die omgespit is. Men ziet daarna een oppervlakte met mooie donkere grond . Na een regenbui echter ziet men dan plotseling van alles liggen(steentjes, scherfjes). Omdat men met een kraan de grond in de put afschaafd, kan het gemakkelijk voorkomen dat er voorwerpen op de stort terechtkomen. Het is natuurlijk leuk voor beide partijen dat je dan zoiets vindt. De archeologen hebben geen tijd om die stort te doorzoeken.
Na een poosje zoeken(met de detector weer niets gevonden) zie ik een mooi stukje vuursteen in het zand liggen.
Tot mijn verbazing hield ik even later een prachtige vuurstenen pijlpunt in de hand. Een toevalsvondst die maar zelden voorkomt. Ik ben meteen naar de archeologen gegaan om hem te laten zien en te overhandigen. Er is afgesproken dat alles wat op de stort gevonden wordt aan de archeologen ter beschikking wordt gesteld en dat gebeurt dan natuurlijk ook, zelfs als het een hele mooie vondst betreft. En het was een mooie vondst, die door iedereen bekeken werd.
De vondst:Pijl1 Pijl2
een prachtige vuurstenen pijlpunt 3 cm lang.
Overhandiging van de vondst aan Herwin:Img_3752 die vol verbazing toekijkt.
De volgende keer iets meer over het fenomeen vuursteen.
Dick Reijnen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten