donderdag 17 januari 2013

Opgraving op het terrein t.o.v. Live your Loft te Boxmeer deel 3


Opgraving op het terrein Live your Loft te Boxmeer deel 3

Geplaatst: 10/10/2012
Na een interessant gesprek met Twan Dohmen van het Boxmeers Weekblad volgde de week erop het onderstaand artikel in deze krant, hetgeen een tipje van de sluier oplicht van wat er de komende weken nog gepubliceerd gaat worden in deze weblog.
  • 09 okt 2012
BOXMEER – Bij opgravingen in het gebied Steenstraat-zuid (tussen appartementencomplex Live your Loft en het BP-tankstation van Kissels) is een oude leerlooierij uit de 18e eeuw herontdekt. Op een oude kadasterkaart uit 1832 staat Hendrik van Teluij als eigenaar vermeld.
Oude flessen gevonden bij de opgravingen in Steenstraat.
Tientallen munten – waaronder één uit de Romeinse tijd – en verder pijpenkoppen, aardewerken scherven, oude bier- en wijnflessen, knopen, knikkers en bikkels van klei, bellen voor de paarden van toen, kralen en andere sieraden. In de bodem heeft amateur-archeoloog Dick Reijnen afgelopen zomer mooie vondsten gedaan. Zo’n anderhalve week in juli waren de officiële archeologen van ADC hier aan het werk, maar Boxmerenaar Reijnen vervolgde het werk. “Een rijke bodem op een terrein waar langs de Steenstraat enkele stadsboerderijen lagen en ondernemers hun bedrijfje hadden. In de 17e en 18e eeuw was hier veel bedrijvigheid”, vertelt Reijnen. In de toekomst komt aan de Steenstraat-zuid nieuwbouw. De bodem moet dan vondstenvrij en ‘schoon’ worden opgeleverd. Archeologen mochten deze zomer nog eventjes speuren. Met succes, want het snuffelen met de metaaldetector heeft nogal wat opgeleverd. Tot voor enkele jaren waren hier de boerderij van Van den Bosch en bloemist Haerkens. De petroleumhandel van Moors en de motoren- en bromfietsenwinkel van Plender. De electrozaak van Berkvens (nu Live your Loft) lag op de hoek. Nu het BP-tankstation was in vroeger jaren Hotel en logement/herberg/bierbrouwerij Het Anker. Naast de huidige wasstraat is hier in de bodem een oude gewelvenkelder gevonden waar de tonnen bier werden opgeslagen. Meest trots is Reijnen op de vondst van de leerlooierij. In zes eikenhouten putten – aan de buitenkant opgevuld gevuld met lagen klei om ze waterdacht te maken- zijn de overblijfselen gevonden van die bedrijvigheid. Boxmeer telde vermoedelijk vroeger zo’n vier leerlooierijen, waarvan die van de Joodse familie Lion de bekendste was. Deze was gevestigd bij de synagoge (nu het monumentje aan het Rapenstraatje). Bij een andere put – een waterput – zijn ornamenten van oude toegangspoort voor een woonhuis gevonden. Munten kwamen te voorschijn. Afkomstig uit het Land van Kleef en Anholt bijvoorbeeld. Een een Romeinse Sesterius van omstreeks 170 na christus. Een pijpekop met een beeltenis van St. Joris en de draak. In de Boxmeerse bodem ook veel aardewerk. En zwerfkeien die dienden als deurpost.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten