donderdag 17 januari 2013

IJzertijd nederzetting ontdekt bij de dijkverzwaring Boxmeer Deel I: De Ligging

IJzertijd nederzetting ontdekt bij de dijkverzwaring Boxmeer Deel I: De Ligging

Geplaatst 13/06/2012
Begin juni is men gestart met de verzwaring van het stuk Maasdijk aan de Loerangelse straat te Boxmeer. Omdat de voet van de dijk ter plaatse uit maaszand bestond en men bang was dat door kwelwater het zand onder de dijk zou wegspoelen en daardoor de dijk zou verzwakken, heeft met de voet van de dijk over een breedte van 20 meter en een lengte van 250 meter verstevigd met een dikke kleilaag nadat eerst een dikke zandlaag was verwijderd.
De bovenlaag wordt verwijderd

Een blik naar het Zuiden.

Rechts op de foto is een donkere laag zichtbaar.

De kreek tekent zich af, op de voorgrond de zandige oeverwal waarin tal van sporen te voorschijn kwamen in de vorm van ronde grijze plekken.

Bij het afgraven van die zandlaag kwamen er allerlei sporen uit de oudheid te voorschijn o.a. een nederzetting uit de IJzertijd die was gelegen op de oever van een oude 35 meter brede maasarm of kreek die oudtijds in verbinding moet hebben gestaan met de Meer, de gracht rond het kasteel van de Zusters van Julie Postel, of zelfs een uitloop was van die waterloop naar de Maas, tevens misschien een bewijs dat de Meer inderdaad een oude Maasarm is geweest.
Veel aardewerk scherven bevonden zich in de donkere verkleuring

Een grijskleurige afvalkuil met aardewerk en vuursteen.



De pijl geeft aan waar de kreek, die uiteindelijk uitmondde in de Maas, zich bevond. De kadaster-kaart is gemaakt in 1832
In de onmiddelijke nabijheid van de kreek kwamen over een lengte van 20 meter op de zandige oever allerlei sporen uit de IJzertijd te voorschijn. Ook blijkt dat men de kreek als dumpplaats heeft gebruikt omdat op de bodem van de kreek allerlei materiaal uit deze periode te voorschijn kwam.De mooiste vondst wat een gave lang gebruikte klopsteen, verder werd er veel aardewerk aangetroffen en ook vuursteen, waaronder 2 schrabbers een mes wat afslagen en een kernstuk.
Helaas kon door de voortschrijdende werkzaamheden van het bedrijf Vissers Ploegmakers uit Erp niet de hele strook onderzocht worden en was ik afhankelijk van het onderzoek op de stort, het zand dat tijdelijk op de dijk geplaatst werd. Hieruit kon veel aardewerk geborgen worden. Opmerkelijk was de vondst van een deel van een schaal waarvan de rand versierd was met een zigzag versiering. Verder werden een aantal randscherven gevonden die glad waren en ook een aantal scherven die ruw besmeten waren. Verder vond ik nog scherven die met kwarts gemagerd waren, een teken voor de vroege IJzertijd.
Bij de afgraving komt de verveende kreek duidelijk te voorschijn. Het is jammer dat het dijkJe wat het water tegenhield op het laatst werd weggegraven waardoor alles onder water kwam te staan, u hoort dat aan mijn reactie: klik op VIDEO.


er volgen nog 3 foto's waardoor je een goed overzicht krijgt








































foto’s Dick Reijnen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten