zaterdag 19 januari 2013

ontmanteling van een waterput op Sterckwijck


ontmanteling van een waterput

Geplaatst door: 20/08/2007
Ontmanteling van een waterput
Vandaag maandag 20 augustus ben ik om 13.00 uur naar Sterckwijck gegaan. Bij aankomst vertelden de archeologen dat ze bezig waren met de opgraving van een mooie waterput in de buurt van het Romeinse huis uit de 1e eeuw na Chr. Men had al geconstateerd dat er nog houtresten in de put aanwezig waren. Op naar de waterput.
Zonder hulp van een kraan is een dergelijke opgraving niet mogelijk omdat men onder het niveau van het grondwater werkt hetgeen betekent dat van alle kanten steeds het grondwater opwelde. Als de kraan het water wegschepte, kon men weer even vooruit. Dit proces herhaalde zich steeds. Beetje bij beetje kon men de houten bekisting van de put blootleggen. Tijdens het verdiepen van de waterput werden er telkens voorwerpen gevonden. Delen van potten, schalen, wrijfschalen en een stuk van een maalsteen (ligger) van basaltlava enz. Het was een zware klus met de schop mede doordat de inhoud van de put voornamelijk uit klei bestond maar ook door het steeds instromende grondwater en de instortende zijkanten. Na een paar uur werk mocht het resultaat er zijn.
Een beelverhaal van de opgraving:
Put1a_1 1 Put1 2 Put3 3
Put4 4 Put5 5 Put6 6
Put7 7 Put8 8 Put9 9
Put10 10Put11 11Put12 12
Put13 13Put14a 14Put15 15
Putb Puta enkele vondsten
Het was geweldig interessant om de archeologen op Sterckwijck zo bezig te zien. De volgende keer vertel ik u wat ik op deze middag nog meer beleefd heb en dat was niet mis.
Een echte topdag op Sterckwijck.
Met dank aan Femke, Marieke en Sander.

Dick Reijnen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten