zaterdag 19 januari 2013

6 juli 2007sterckwijck


6 juli sterckwijck

Geplaatst door: 06/07/2007
Vandaag 6 juli was het eindelijke weer droog weer. Een mooie gelegenheid dus om samen met Ron Fierst uit Sambeek een bezoek te brengen aan de opgravingen.
Nienke Prangsma, die de leiding heeft bij deze opgraving , deed verslag van de stand der zaken.Img_3601
Er waren weer heel wat sporen van bewoning te voorschijn gekomen. We konden rustig overal een kijkje nemen.
Img_3609
Deze werden ook weer via de moderne digitale wijze ingemeten.
Een precies werkje.
In een put vlak bij de snelweg werden veel sporen gevonden. Zou er een huisplattegrond uitkomen vroeg men zich af. Vaak is dat pas goed te zien als er een uitdraai is gemaak van de digitale tekening.
Img_3610
Grondsporen,paalgaten?
De kraan is natuurlijk een onmisbaar hulpmiddel bij dergelijke opgravingen. Beetje bij beetje wordt het zand weggeschraapt. Het vlak wordt mooi opgeschaafd met de schop zodat de eventuele sporen beter zichtbaar worden.


De kraan aan het werk. start de video door op het pijlte links onder dubbel te klikken
">videofragment
In het gevonden grafveld legde men kringgreppels vrij. Deze kringgreppels horen bij een begrafenisritueel uit die tijd.Na een crematie werd de urn op het grafveld in een ondiepe kuil geplaatst en daarna verborgen onder een grotere of kleinere heuvel. De kleine heuvels, soms amper te zien, waren van alleen zand, de grotere van heideplaggen en afgedekt met zand uit de kringgreppels. Het waren dus rondom uitgegraven greppels waarbij het uitgegraven zand gebruikt werd om een heuvel te vormen boven de urn.
Img_3617
Kringgreppel
Omdat een het werk op een opgraving een intensieve lichamelijke inspanning vergt is het van belang dat er op tijd gerust wordt.
Img_3619_1
Pauze.
Zeer aangenaam was de ontmoeting ( na 10 jaar) met het hoofd van het ADC opgravingsprojecten,
Henk van der Velde.
Henk was in 1997 leider van de eerste opgravingscampagne op de Maasbroekse Blokken. Voor hem is het hier dus bekend terrein en hij kan zijn ervaringen dus goed enten op de huidige omstandigheden. Henk vroeg me of ik niet wilde helpen met het archeologisch onderzoek. Dat ga de komende weken ik zeker doen.
Img_3620
Links Henk van der Velde, rechts Ron Fierst.
Nog eens uitleg bij de zeefinstallatie waar het zand uit de kringgreppels gezeefd werd. Op deze manier gaat er bijna niets verloren.Resten van aardewek, vuurstenen werktuigen en afslagen, zaden enz. komen uit het zand in de zeef te voorschiImg_3622jn
Img_3623
Het resultaat
Download TR017.WAV
Gegroet Dick Reijnen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten