zaterdag 19 januari 2013

25 juli 2007….mooie vondsten…..op Sterckwijck


25 juli ….mooie vondsten…..

Geplaatst door: 25/07/2007
25 juli ……..mooie vondsten op Sterckwijck.
Vandaag ben ik met Ron een paar uur op Sterckwijck geweest. Na een korte bespreking in het kloppend hart of het zenuwcentrum van de opgraving zijn we gaan helpen met electronisch bodemonderzoek. Van 2 putten hebben we de stort onderzocht. Er kwam weer niets uit. Er wordt door de archeologen ook heel weinig of liever gezegd bijna geen metaal gevonden.
Tot nu toe Op Sterckwijck 1 Romeinse munt en 1 fibula (mantelspeld) van brons. Misschien kan men hieruit de conclusie trekken dat de sporen en het aardewerk uit een vroege periode van de IJzertijd zijn, in ieder geval voor de Romeinse tijd. IJzer had zijn intrede gedaan maar brons was in die tijd niet vaak voorhanden omdat het alleen hier kon komen door handelscontacten. Het was dus relatief zeldzaam.
Wanneer kwam men in onze contreien voor het eerst in aanraking met het metaal brons??
Dat was voordat het ijzer zijn intrede deed.
Terug naar de Bronstijd, 2000- 800 voor Chr.
In deze periode maakte men in onze regio voor het eerst kennis met een nieuw materiaal, het brons. Het is een legering van koper en tin. Omdat brons een niet alledaags en kostbaar metaal was, werd nog lange tijd gebruik gemaakt van, uit vuursteen vervaardigde, produkten, zelfs nog tot in de IJzertijd. Bovendien was men niet in staat gebruiksvoorwerpen van brons zelf te vervaardigen, omdat de grondstoffen niet ter plaatse voorhanden waren en men aldus genoodzaakt was deze metalen voorwerpen te kopen of door ruilhandel te verkrijgen. Blijkbaar was men ook huiverig voor het omschakelen naar en het gebruik van nieuwe technieken. Het metaal was immers vlijmscherp te maken, het was hard, buigzaam, men kon het smelten en hergebruiken zonder veel materiaal te verliezen en was daardoor uitstekend geschikt voor de produktie van werktuigen en wapens, alhoewel het brons wel verkleurde en oxydeerde. De materiaaleigenschappen van vuursteen waren t.o.v. het brons beduidend minder, het was breekbaar en was vrij snel bot. Vuursteen was wel in ruime mate voorhanden. Het werd gevonden langs de rivier (kwaliteit was vaak slecht) en verkregen door ruilhandel. Er zijn in ons gebied niet zoveel bronzen voorwerpen uit die tijd gevonden. De vondst van enkele speerpunten en bijlen wijst op een zuinig gebruik.
Bronstijdboxmeervoorbeelden uit de Gemeente Boxmeer
Toch worden er hele bijzondere vondsten gedaan van ander materiaal.

Laat u verrassen!!!!!!!!
1aSterckwijck, graf uit de Romeinse tijd.
1 fraai….!!!
1b de put met 299 sporen
1d samenwerking
1e prachtig( zie het verhaal over glazen armbanden)
1f secuur werk
1g_1 gecoupeerd spoor met vondst. in het zakje.
Dick Reijnen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten