maandag 21 januari 2013

open dag Sterckwijck daverend succes!!!!!

open dag Sterckwijck daverend succes!!!!!

Geplaatst door: 07/10/2007

Oplossing prijsvraag loden kogels in de fles.
Er zaten precies ...kogels in de fles.
Winnaars: M. Arts, Sportlaan 10 Rijkevoort( 367) , Charlotte v. Rijssel, Duizendblad 25 Boxmeer(360) en Anke, Duifkruid 48 Boxmeer (380) Deelnemers proficiat!!!!
De prijs voor elke winnaar: Het boek "Door De Eeuwen Heen" beschikbaar gesteld door de Algemene CultuurHistorische Stichting Boxmeer
en het boek "Verleden Land" beschikbaar gesteld door Dick Reijnen, secretaris van de Historische Vereniging Nepomuk Boxmeer.
De boeken zijn intussen bij de winnaars bezorgd.
Dick Reijnen
6 oktober opendag opgraving Sterckwijck, een strak blauwe lucht en een drukte van belang. 600 belangstellenden wilden deze unieke gelegenheid niet aan zich voorbij laten gaan.
Om 9.00 uur was iedereen van de organisatie aanwezig om de laatste hand te leggen aan de voorbereiding van de opendag. De unit inrichten, nog even reclame (Past2Present, ADC en de Gemeente Boxmeer en Schatten van Brabant) aanbrengen, de panelen poetsen, enz. Daarna kon om 10.00 uur de opendag door wethouder Rien Klaassen ingeluid worden . Na een toespraak van Rien Klaassen, die zichtbaar genoot, kon het lint doorgeknipt worden en de massaal toegestroomde bezoekers bezit nemen van Sterckwijck.
1_2 2 3 1a_1 voorbereiding
panelen
7 8 8a 9 opening
Binnen in de unit(expositie ruimte) kon een groep genieten van de tentoongestelde vondsten terwijl een andere groep ( 130 personen) een begin maakte met de 3 kwartier durende rondleiding over de opgraving. De tocht, onderleiding van een archeoloog, begon bij 3 grote panelen die in het veld waren opgesteld . Op deze doorzichtige kunstzinnig samengestelde persplex panelen kon men een kijkje nemen in het landschap van 2000 jaar geleden. Even verder op waren in de uitgegraven putten enkel archeologen aan het werk in afwachting van de bezoekers, die zij uitvoerig te woord stonden over het werk waar ze mee bezig waren. Dit zou zich in de loop van de dag 17 keer herhalen. Elke groep bestond uit xb1 30 personen maar het kwam ook voor dat er wel 40 tot 60 mensen op sleeptouw genomen werden. Het was een mooi gezicht hoe al de groepen zich door het veld voortbewogen. Vooral ‘s morgens bleken laaren geen overbodige luxe te zijn. Voor de rondleiders was het wel zwaar. Iedereen is tenminste 4 keer met een groep het veld ingetrokken.
4 4a 4b panelen
32b 31 32
23 laarzen geen overbodige luxe
Binnen in de expositieruimte werd uitgelegd wat het een en andere allemaal voorstelde. Op de wanden waren kunstzinnige foto’s, en tekeningen aangebracht om een en ander te verduidelijken. Er was ook een educatieve hoek voor de kinderen verzorgd door ondergetekende en verder een verkoop tafel vol met boeken over de historie van Boxmeer, bemand door enkele leden van de Algemeen CultuurHistorische Stichting Boxmeer.
10 11 11a 12a 12_1
13 14 15 16
18 17_1 21 22
Het is me opgevallen dat veel ouders hun kinderen meegebracht hadden, waarvoor veel lof. Het is een goede zaak om kinderen heden ten dage een stukje kunst en cultuur mee te geven. Op deze dag was er gelegenheid genoeg voor. Vooral de educatieve hoek trok de belangstelling van de kinderen. Ze konden gebruik maken van de leskisten waarin zich talloze potjes met schatten(geheimen) bevonden. Er werd hiermee ook ingespeeld op het thema geheimen van de komende boekenweek.
26 27 28 29
Er was ook een prijsvraag waarbij men moest schatten hoeveel loden musketkogels er in een glazen fles zaten. Er werden allerlei taktieken op losgelaten en menig kind pakte de 5 kilo wegende fles in zijn handen. Ook waren er verschillende volwassenen die deze prijsvraag niet aan zich voorbij wilde laten gaan. Ook zij hadden het moeilijk het juiste getal te raden. Er zijn 115 formulieren ingevuld.
Verder lag er een 13 kilo wegende kanonskogel uit de 17e eeuw. Dat die voor veel kinderen onvoorstelbaar zwaar was blijk wel uit het feit dat een klein manneke aan mij vroeg of de kogel aan de tafel vastgeplakt zat. 25 wow!!
Het was prachtig om te zien hoe de kinderen en ook de volwassenen van het gebodene genoten. Er werden talloze vragen gesteld over de meest uiteenlopende zaken. De belangstelling voor de boeken over archeologie was ook groot. Deze boeken (Verleden Land) zijn de inzet van de prijsvraag. De 3 winnaars zijn intussen bij mij bekend. In de loop der week zullen de namen van hen op deze weblog bekend gemaakt worden waarna de prachtige boeken uiteraard over archeologie aan hen overhandigd zullen worden. Naast de tafel met boeken was er veel documentatie materiaal voor de bezoekers beschikbaar. Op een tafel lagen inschrijfformulieren van de Historische Vereniging Nepomuk Boxmeer waar ondergetekende secretaris van is.
29a 29b 30a 30
Gezien de 17 groepen die rondgeleid werden en het aantal de mensen dat alleen de expositie bezocht en daarna weer huiswaarts trokken, kunnen we concluderen dat er meer dan 600 belangstellende deze opendag bezocht hebben. Een resultaat dat tot tevredenheid stemt.
33 34 na gedane arbeid……..!!! Nienke.
Het was echt een unieke gelegenheid want een dergelijke grootschalige opgraving zal in Boxmeer waarschijnlijk niet meer voor komen. Het mooie weer met de hele dag een strak blauwe lucht heeft bijgedragen aan het slagen van deze unieke dag.
Het was een ware belevenis voor jong en oud.
Om 16.00 uur was het einde van de opendag nadat menige laatkomer nog vlug een blik in de unit wierp. Daarna ging een ieder met een voldaan gevoel naar huis.
Met een vriendelijke groet
Dick Reijnen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten