zaterdag 19 januari 2013

Informatie over ADC en PAST2PRESENT 2007


Geplaatst door: 05/07/2007
Informatie over ADC en PAST2PRESENT intussen The Missing Link

Het archeologisch onderzoek op het terrein van het toekomstige zorg-, leer- en bedrijvenpark Sterckwijck is in volle gang. De afgelopen twee maanden hebben archeologen van ADC Archeoprojecten op het terrein van Sterckwijck hard gewerkt en talloze vondsten zijn reeds aan het licht gekomen. De archeologen graven ruim 21 hectare op en daarmee is dit de grootste opgraving die ooit in Nederland heeft plaatsgevonden. Het opgravingsproject wordt begeleid door Adviesbureau Past2Present – ArcheoLogic.
Adc
http://www.archeologie.nl/ algemeen.
http://www.archeologie.nl/index1.php voor archeologische projecten.
Het ADC
Het verleden uit de grond
De opgraving

"Tijdens een opgraving halen we zoveel mogelijk informatie over het verleden uit de grond. Dit wordt alleen gedaan als blijkt dat de vindplaats van hoge archeologische waarde is maar toch niet behouden kan blijven. De vindplaats zelf zal dus verloren gaan maar de informatie van het verleden blijft behouden.
Bij een opgraving wordt de archeologische vindplaats geheel onderzocht. Hierbij worden met een graafmachine op het archeologische niveau zogenaamde vlakken aangelegd. Dat betekent dat men op de juiste diepte de grond afgraaft en eventueel opschaaft. De archeologische sporen worden vervolgens gedocumenteerd en eventuele vondsten worden geborgen. Ook wordt, indien vereist, specialistisch onderzoek uitgevoerd. Denk daarbij aan aardewerkonderzoek, analyse van grondmonsters of C14-datering.
De resultaten verwerken we vervolgens in een rapport en de vondsten brengen wij onder in het provinciaal depot. Zo blijft de archeologische informatie van een bepaalde plaats voor altijd bewaard. Ook wanneer de bodem ingrijpend verstoord zal worden. Kwaliteit en Goedkeuring
Opgraven kun je maar een keer. Na een opgraving is de vindplaats namelijk voor altijd verdwenen. Dus het moet gelijk goed. Daarom moet ook deze fase van het onderzoek uitgevoerd worden aan de hand van een goedgekeurd Programma van Eisen (PvE).
Het ADC is een erkende archeologische uitvoerder. Een bedrijf dat ervaring heeft met efficixebnt werken volgens de Kwaliteitsnorm Nederlandse Archeologie (KNA) en tevens grote kennis heeft van het Nederlandse bodemarchief. ADC ArcheoProjecten heeft als een van de meest deskundige archeologische bedrijven alle kwalificaties in huis, " aldus het ADC
Past2Present..The Missing Link
Past
http://www.archeologic.nl/
"Om archeologische vindplaatsen veilig te stellen heeft de overheid in Europees verband afgesproken dat de verantwoordelijkheid voor ‘bodemverstorende’ projecten bij de opdrachtgevers ligt. Deze afspraken zijn geïmplementeerd in de nieuwe Monumentenwet. Opdrachtgevers moeten voor eigen rekening en risico onderzoek laten doen en beschermende maatregelen nemen. Als de gemeente hiervoor geen eigen beleid ontwikkelt, maakt de provincie de dienst uit. Dat kan leiden tot aanzienlijke kostenverhoging, vertraging of zelfs stopzetting van projecten. Met Past2Present(Missing Link) houdt u de regie in handen.
Activiteiten: -Ontwikkelen en implementeren van archeologische beleidsplannen en procedures voor gemeenten.
- Onderzoek naar het historisch belang van een plangebied en de archeologische eisen die bij de (her)inrichting of bebouwing van dit gebied gesteld kunnen worden.
-Advies over archeologisch vooronderzoek en eventuele beschermende maatregelen bij de start van een project in overleg met het bevoegd gezag.
- Management van het onderzoek en de maatregelen om beide zo efficiënt en betaalbaar mogelijk te integreren in de totale projectplanning.
- Input voor het inpassen van archeologische vondsten en cultuurhistorische achtergronden in streekplannen, bestemmingsplannen, artikel 19 procedures, bouwkundige ontwerpen en landschapsplannen.

Onze activiteiten omvatten alle facetten van het cultureel erfgoed:" aldus Past2present(The Missing Link).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten