maandag 21 januari 2013

19 september 2007 een prachtige Romeinse Waterput


19 september een prachtige Romeinse Waterput

Geplaatst door: 20/09/2007
Op woensdagmiddag 19 september werd een waterput uit de Romeinse Tijd opgegraven.
Terwijl ik in een put bezig was met foto’s maken, kwam Chris vertellen dat er een eind verderop een mooie waterput werd uitgraven. Het karwei moest afgemaakt worden omdat het al bijna tegen het einde van de werkdag liep. Chris zijn stokpaardje is waterputten. Hij vindt het prachtig om die op te graven.
Chris Chris in aktie.
Het heeft ook wel iets zo’n put die 2000 jaar in bodem verborgen heeft gelegen. Bij de put komen de verhalen van Chris los. Vol trots vertelt hij een aantal ervaringen bij putten die hij elders mocht opgraven. De mooiste zaken kwamen daarbij te voorschijn, een prachtige grote gave fibula(mantelspeld) Op een keer een bronzen ketel met daarin een kruik . Wat men in de oudheid in waterputten liet invallen, kwam er vaak niet meer uit. Vandaar de vaak mooie vondsten in waterputten.
1fibulae voorbeelden van fibula’s, fibulae.
De verwachtingen rondom deze waterput uit de Romeinse tijd waren dan ook hooggespannen. Het opgraven ervan kan niet zonder de hulp van een kraan. Het opwellende grondwater zorgt er namelijk voor dat de zijkanten van het uitgegraven gat zeer snel instorten waardoor er een soort drijfzand ontstaat. Binnen de kortste keren staat de hele put onder water.Een gevaarlijke situatie. De enigste manier is de kuil verdiepen met een kraan zodat daarna al het papzand weg is en ook het grondwater voor even. Men heeft dan korte de tijd om de waterput verder bloot te leggen. Daarna herhaalt het proces van onderlopen en instorten zich weer. Op deze manier lukt het aardig om een goed beeld te krijgen van de opbouw van de put. Het bleek dat er nog een bekisting van een halve meter hoog aanwezig was. Een halfhoutverbinding hield de eikenhouten planken bij elkaar. De afmeting van de put bedroeg een meter in het vierkant.
Img_4522 put met bekisting van eiken planken in halfhoutverband
Nadat men alles had ingemeten en gefotografeerd, was de waterput nog maar een kort leven beschoren. Hij belandde met een hap van de kraan op de kant voor de voeten van de archeologen. Die hadden nu een makkie om inhoud van de put verder te onderzoeken. Helaas kwam er, op een bodem van een pot na, niets uit. Door onderzoek van het hout op een later tijdstip, weet men deze put op een tiental jaren na te dateren.
Een beeldverslag:
veel kijk plezier!!!!!!
Waterput1_1 1 Waterput2 2 Waterput3 3
Waterput4 4 Waterput5 5 Waterput6 6
Waterput7 7 Waterput8 8 Waterput10 9
Waterput11 10 Waterput12 11 Waterput13 12
Waterput14 13 Waterput15 14 Waterput16 15
Waterput17_1 16 Waterput18 17
Hoofdrolspelers:
Doris, Roy en Chris. Bedankt!!!!!!
Gegroet
Dick Reijn

Geen opmerkingen:

Een reactie posten