maandag 21 januari 2013

Tentoonstelling kastelen


Tentoonstelling kastelen

Geplaatst door: 10/09/2007
Meer nieuws over de historie

Kastelen tentoonstelling in de Bibliotheek in het Cultureel Centrum de Weijer te Boxmeer.
Afgelopen zomer organiseerde de Historische Vereniging Nepomuk in de Nepomukkapel een tentoonstelling over kastelen aan weerszijden van de Maas. Gedurende de maand september is een groot deel van deze bijzondere expositie nogmaals te zien in de ontmoetingsruimte van Cultureel Centrum de Weijer.
Het moet gezegd worden: echt vrolijk wordt je er niet van, als je de keurig verzorgde en goed gedocumenteerde expositie bekijkt. Er is maar heel weinig meer bewaard gebleven van de vele kastelen en burchten die vroeger in het stroomgebied van de Maas stonden. Aan de Limburgse zijde zijn de kastelen van Middelaar en Gennep volledig verdwenen en van Afferden en Geijsteren rest een troosteloze ruxefne. Van de twee prachtige kastelen die ooit in Vierlingsbeek hebben gestaan zijn eigenlijk alleen nog maar wat grachten overgebleven en de prachtige wagenschuur van kasteel Makken die al eeuwenoud is, is pas een jaar geleden in elkaar gestort. In Groeningen waren ooit twee kleinere kasteeltjes waarvan aan de Voirtweg alleen de kasteelboerderij aan de vroegere grandeur herinnert. Alleen de kastelen van Heijen, Well en Boxmeer hebben min of meer de tand des tijds weten te doorstaan. Ook enkele bijzondere landhuizen komen aan bod, zoals Het Luneven, de Elzendonck en De Weijer.Kasteel
De fototentoonstelling geeft niet alleen een blik op het verleden, maar met fraaie fotografie is ook te zien wat er hedentendage nog is overgebleven van de Land van Cuijkse en Noord Limburgse kastelen, luchtfoto’s en fragmenten van oude kadasterkaarten completeren het geheel.
De tentoonstelling is gedurende de maand september van maandag tot en met zaterdag dagelijks gratis te bezoeken.
Veel kijkplezier en tot ziens
Dick Reijnen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten