donderdag 17 januari 2013

Op 13 en 14 juli een boomstamwaterput opgegraven: deel VI

Op 13 en 14 juli een boomstamwaterput opgegraven: deel VI

Geplaatst 21/07/2011
De geologische kant van het verhaal.
Als ze een bouwput diep uitgraven krijg je de gelegenheid een wandprofiel te schaven en daardoor een mooi beeld van de geologische opbouw van het gebied te voorschijn te laten komen.
Geo1
Als een natuurlijk schilderij komt de formatie van de sedimenten zand en klei te voorschijn.
Een dikke laag zwarte grond, een dun laagje zand boven gevolgd door een dikke laag klei, die weer gevolgd wordt door een dikke zandlaag.
Alle sedimenten zijn hier opgebracht door overstroming van de rivier de Maas.
Klei gedurende een rustige stroming en zand in een periode van onstuimige stroming. Klei kan alleen daar bezinken waar de stroming van het water rustig is. Zand bevat grovere en zwaardere korrels en kan alleen bezinken daar waar de stroomsnelheid van het water groter is.

Geo2
Onderaan het profiel op ongeveer 2,50 meter diepte komt het grondwater al tevoorschijn. De kleilaag is ongeveer 1,20 meter dik.
Wanneer die lagen gevormd zijn is nog niet bekend. Misschien kunnen geologen hier berekeningen en hun meningen op los laten. Wat de kleilaag betreft; als er per jaar een millimeter klei is afgezet dan doet de natuur er 1200 jaar over om een laag van 120 cm af te zetten.
Geo3
Tegen de muur op het blauwe zeil is houtwerk aangebracht. De horizontale lat bevindt zich precies op 14.85 boven NAP. Rechts bevond zich de waterput. Kunnen we hier spreken van een stroomrug of heeft er duinvorming plaats gevonden. Naar alle windstreken loopt het gebied hier af. Een gegeven is dat kerken, kapellen en heiligdommen altijd op de hoogste plek in de omgeving werden gebouwd zo ook hier ter plaatse. Dit had ongetwijfeld ook te maken met het begraven in en later rondom de kerk.
Geo4

Geo5

Geo6
Geo7
Op de plaats waar de boomstamput heeft gezeten kreeg ik de gelegenheid om ook een profiel te steken zodat de ingraafkuil voor het destijds plaatsen van de uitgeholde boomstam mooi naar voren kwam. Men heeft dwars door de sedimentlagen heen gegraven. Hopelijk staan er nu geologen op die mij kunnen helpen met de interpretatie van deze grondlagen die over het hele gebied, al dan niet verstoord, te voorschijn zijn gekomen.
Dick Reijnen,
foto’s Dick Reijnen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten