maandag 21 januari 2013

Sterckwijck op volle toeren 20 09 2008


Sterckwijck op volle toeren

Geplaatst door: 20/09/2008
Na een week opgravingen op Sterckwijck hebben de archeologen het tempo er al flink erin.
De resultaten mogen er ook weer zijn. Afgaande op het proefsleuvenonderzoek van 2003 heeft men er de voorkeur aan gegeven om eerst het gedeelte van het terrein te onderzoeken waar eerder Vroeg Middeleeuwse sporen te voorschijn zijn gekomen. Het is het meest noordoostelijk gebied van Sterckwijck. De eerste huisplattegronden uit de tijd van 800/900 na Christus zijn al in kaart gebracht. Talrijke paalgaten zijn al gecoupeerd en ingetekend. Het heeft al de nodige vondsten opgeleverd in de vorm van scherven van potten, stukken maalsteen, baksteenresten enz., enz. Een mooi bewijs voor deze tijd ,een soort gidsfossiel, is het stukje aardewerk met radstempelversiering. Het is een stukje van een Karolingische reliëfbandamfoor
Sterk13_9Links het stukje aardewerk van een Karolingische reliëfbandamfoor.
RelifbandamfoorOp de achtergrond het voorbeeld van een dergelijke amfoor. Links een tuitpot met radstempelversiering. Tijdens het draaien van de pot op pottenbakkersschijf, c.q. draaischijf, werd een radertje tegen het aardewerk gehouden, waar het dan zijn regelmatige terugkerende indrukken op achterliet.
In het Rijnland, het gebied rondom Keulen, bestonden in de Vroege Middeleeuwen belangrijke productiecentra van aardewerk dat op een draaischijf werd vervaardigd. In onze eigen streken werd ook nog aardewerk met de hand gemaakt, zoals kogelpotten. Het aardewerk dat op een draaischijf vervaardigd is, kent vele vormen: van smalmondige potten tot amforen en van bolle potten tot schalen en kommen.
Badorf was een centrum van pottenbakkersnijverheid in de Karolingische tijd, dat is van 750 – 900 na Chr. De plaats is tegenwoordig een wijk van Brxfchl, dat in het Rijnland bij Keulen ligt. Dit aardewerk vond zijn weg in een groot gebied, tot in Scandinavië, Engeland en het Donaugebied toe. Het werd vervaardigd op een  pottenbakkersschijf.Pottenbakken  In Nederland wordt Badorf-aardewerk op vele plaatsen aangetroffen zo ook op Sterckwijck en in andere delen van de Gemeente Boxmeer. Een kenmerk van Badorf aardewerk is de radstempelversiering. Het aardewerk is gemaakt van klei die wit, geel, of rose kan bakken. Een ander belangrijk productiecentrum was Mayen.
We hebben hier dus zeer waarschijnlijk te maken met een kleine nederzetting rond het jaar 800 na Chr. of wel een Karolingische Nederzetting uit de tijd van Karel de Grote.
Voor meer info over de Franken( Merovingen en Karolingen) zie:
Een fotoreprotage:
Sterk1Roy is bezig met het schaven van het vlak in een put op Sterckwijck.
Sterk2_2Wouter tekent de coups(dwarsdoorsnede van een spoor,paalkuil)
Sterk3_2Bianca tekent de sporen digitaal in met behulp van het total station.
Sterk4Eugene, de kraanmachinist, in zijn element.
Sterk5_2Een huisplattegrond.
Sterk9Sterk10aSterk11Dwarsdoorsneden grondsporen(coups)
Sterk10Sterk12Vondsten, steen en aardewerk.
Sterk15_2Sterk14
Sterk16Sterk17Wandprofielen.
Dwars door het landschap wordt een diepe sleuf van west naar oost gegraven. De wanden worden opgeschaafd en de verschillende lagen ingekrast.  Hierdoor krijgt men een goed overzicht van de opbouw van het gebied. Men kan zien of het zand door de wind is opgebracht of door de maas is afgezet en op welke wijze het land in cultuur is gebracht. Met komt talrijke sporen tegen, zowel natuurlijke zoals inworteling van planten en bomen, maar ook graafsporen van dieren en mensen. Het geheel vormt een interessant schilderachtig tafereel  dat zich dankbaar laat fotograferen.
Sterk18Sterk12a_2ANNO 2008.
Met een vriendelijke groet.
Dick Reijnen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten