donderdag 17 januari 2013

Opgravingscampagne centrum Boxmeer Deel III


Opgravingscampagne centrum Boxmeer Deel III

Geplaatst door: 23/06/2011


Een verrassende vondst dient zich aan.???????????
Op de foto's en videofilm van deel I en II tekenen zich duidelijk de donkere sporen in de gele zanderige klei. Dit betekent dat op die plekken menselijke activiteiten is geweest. Op de plaatsen waar men een egale zandkleur ziet, is de grond in het verleden onaangeroerd gebleven en kan men hooguit spreken van een loopvlak uit die tijd. Voor een archeoloog zijn de donkere sporen een aanwijzing voor de aanwezigheid van paalkuilen, afvalkuilen, waterputten, graven en beerputten.  Op het eerste oog weet men niet wat men van deze donkere sporen kan verwachten, daarom dienen deze gecoupeerd te worden om daarna vast te stellen hoe diep de sporen zijn. In het geval van waterputten en beerputten kunnen wel enkele meters zijn. In de meeste gevallen treft men in deze putten interessante vondsten aan. Voorwerpen die in het verre verleden in de put vielen of bewust erin werden gedeponeerd, vond men in die tijd niet meer terug en waren door de diepte onbereikbaar geworden. Vaak zijn die vondsten door het grondwater goed geconserveerd.
Inmiddels zijn de waterput en de beerput opgegraven en alle ander sporen onderzocht en uitgegraven. De waterput blijkt van recente datum te zijn(vorige eeuw). Dit kan men zien aan het formaat baksteen waarmee de put is opgebouwd. De beerput bleek uit de 19e eeuw te zijn gezien de vondsten die gedaan zijn ondere andere een groot aantal knikkers maar ook munten en scherven. Na onderzoek zal blijken uit welke tijd deze beerput dateerd. De vondsten geven hier uitsluitsel over.
IMG_0006 De diep gelegen houten waterput, zie de ronde donkere verkleuring.
Onverwachts was de vondst van een houten waterput. De eikenhouten restanten van de waterput kwamen onder een donker grijze verkleuring  te voorschijn op een diepte van 2,5 meter beneden het maaiveld; daar waar de grove eikenhouten planken(stukken gekapte boomstammen) in het grondwater zaten, zijn deze goed bewaard gebleven. Alles wat zich boven het grondwater bevond is in de loop de eeuwen verdwenen en heeft zijn sporen achtergelaten in donkere grijze verkleuringen. Het blijkt dat er voor de houtverbindingen  houten deuvels zijn gebruikt. Er zijn er een aantal gevonden. Een deuvel zat nog tussen 2 planken en was ongeveer 15 cm lang.
Uit vondsten blijkt dat deze put waarschijnlijk dateert uit de vroege Middeleeuwen, de Frankische tijd, die verdeeld kan worden in een Merovingische en Karolingische periode. Indien het de vroegste, dus Merovingische periode betreft, is dit voor de ontstaansgeschiedenis van Boxmeer van groot belang. Hopelijk worden er ook nederzettingssporen uit die tijd gevonden. Verder gaf de put een prachtig versierde aardewerk scherf met kerf- en stempelindrukken prijs. Zeer verrassend was de vondst van een bronzen haarnaald (voorbeeld).  Deze  haarnaald kan door zijn specifieke vorm uitsluitsel geven over de preciese ouderdom van de waterput. Het blijft gissen maar t.z.t. zal dit blijken een na uitgebreid onderzoek van de vondsten.
Een fotoreportage:
1 De put tekent zich af op 3 meter diepte.
1a 1b23
4
 Overleg door de archeologen, Brand Klooster, Marcel Botermans en Andrxe9 Pleszynski over de te volgen tactiek bij opgraving van de waterput.  
De put ligt op de kant voor verder onderzoek
6 geen last meer van grondwater!!5 Enkele mooie vondsten kwamen tevoorschijn
7 2 planken met een houtverbinding doormiddel van  een deuvel 
8 stuk plank(boomstam) met houten deuvel
9 2 stukken met verbindingsgaten(pen gat)
10 met deze stukken wordt de put opnieuw geconstrueerd.
11 de bijzondere aardewerk scherf
12
 de gave  bronzen haarnaald.
Op de bovenzijde van de haarnaald bevindt zich een roestklomp. Met behulp van rxf6ntgenstralen kan met zien hoe de versiering van de naald eruit ziet. Heel bijzonder. De haarnaald wordt gerestaureerd en zal t.z.t. hopelijk een topstuk zijn in het nieuwe Museum Gemeente Boxmeer.
Video: klik op OPGRAVING
Foto's/video: Dick Reijnen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten