Opgravingscampagne centrum Boxmeer Deel II
Geplaatst door: dickreijnenDe opgravingscampagne, onder leiding van Marcel Botermans en Brand Klooster van hetARC-Groningen, zal enkele weken in beslag nemen. Er worden 3 brede sleuven over het te bebouwen terrein gegraven. Iedere sleuf wordt zorgvuldig onderzocht op sporen van vroegere bewoning. Tot nu toe is er een waterput uit de 19e eeuw gevonden en een beerput waarschijnlijk ook uit deze tijd. Zij moeten nog nader onderzocht worden. Ook kwam 2 paardengraven te voorschijn. We zullen de komende dagen verslag doen van deze officixeble opgraving, de eerste in het centrum van Boxmeer. Het belooft interessant te worden.
Paardengraven blootgelegd door Jan Hutten Boxmeer.
Op de foto's en videofilm van deel I tekenen zich duidelijk de donkere sporen in de gele zanderige klei. Dit betekent dat op die plekken menselijke activiteiten is geweest. Op de plaatsen waar men een egale zandkleur ziet, is de grond in het verleden onaangeroerd gebleven en kan men hooguit spreken van een loopvlak uit die tijd. Voor een archeoloog zijn de donkere sporen een aanwijzing voor de aanwezigheid van paalkuilen, afvalkuilen, waterputten, graven en beerputten. Op het eerste oog weet men niet wat men van deze donkere sporen kan verwachten, daarom dienen deze gecoupeerd te worden om daarna vast te stellen hoe diep de sporen zijn. In het geval van waterputten en beerputten kunnen wel enkele meters zijn. In de meeste gevallen treft men in deze putten interessante vondsten aan. Voorwerpen die in het verre verleden in de put vielen of bewust erin werden gedeponeerd, vond men in die tijd niet meer terug en waren door de diepte onbereikbaar geworden. Vaak zijn die vondsten door het grondwater goed geconserveerd.
De waterput, de beerput en de sporen. Later zou hier nog een verrassende vondst te voorschijn komen.
———————————————————————————————-
Begravingen zijn ook vaak een interessant item. In dit geval kwam men 2 paardengraven tegen. Een graf met een groot paard, mogelijk de merrie en en een graf met een jong paard het veulen. Beide paarden zijn in het verleden zorfvuldig in een gegraven kuil gelegd. Jan Hutten gelegenheidsarcheoloog uit Boxmeer heeft na lang gepeuter de graven blootgelegd. Bij het jonge paard is dit prachtig gelukt, bij het oude paard had men de pech dat er van de zijkanten steeds zand op viel. De skeletten worden meegenomen naar het ARC te Grongen waar een uitgebreid onderzoek van de botten zal plaatsvinden. Uiteindelijk kan met dan hopelijk aangeven waardoor de paarden gestorven zijn. Gissen kan men nu wel: Blikseminslag, vergiftiging, ziekte, oorlogshandelingen in de 80-jarige oorlog.
Foto's Dick Reijnen
Geen opmerkingen:
Een reactie posten