maandag 21 januari 2013

ONGENODE GASTEN!!!!!!!!!!!!!!!!!!


ONGENODE GASTEN!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Geplaatst door:
ONGENODE GASTEN!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Op de opgraving Sterckwijck worden soms gasten ontvangen en rondgeleid over het opgravingsterrein door een of meerdere archeologen. Heel af en toe komt en er vader met zijn kinderen, of een opa met zijn kleinkinderen die vol belangstelling kijken hoe het werk er aan toe gaat. Ook zijn er vaak amateur- archeologen te vinden die een kijkje komen nemen en of een middag meehelpen met het onderzoek.
De archeologen op Sterckwijck gaan zorgvuldig te werk. Ze kunnen niet altijd een opgravingsput in een werkdag afkrijgen. Soms moet een en ander blijven liggen omdat met er die dag nog niet aan toe gekomen is om alles digitaal in te meten of de coups van de sporen in te tekenen.
Helaas zijn er ook "gasten" die het opgravingsterrein betreden, terwijl zij niet uitgenogdigd zijn. Deze gasten weten heel goed dat het verboden is om op een officiƫel opgravingsterrein met een schopje te werk te gaan, laat staan met een metaaldetector te zoeken. Zij zijn dan bezig met zaken die het daglicht niet kunnen verdragen en maken dan ook graag gebruik van het feit zichzelf op de opgraving uit te nodigen, als de archeologen vertrokken zijn en dan ook nog het liefst gebruikmakend van de vroeg invallende duisternis.
Zo ook een week geleden. Toen de archeologen ‘s morgens het terrein betraden, waren er enkele graven met urnen uitgespit, met als doel de inhoud(bijgaven) ervan te bemachtigen. De scherven liet men naast de grafkuil liggen. Door deze aktie verstoren zij zodanig de sporen dat deze niet goed meer in te meten zijn, te interpreteren en dat de archeologen verstoken blijven van belangrijke informatie in de vorm van bijgiften in de urn.
Lieden die op deze wijze te werkgaan maken zich schuldig aan diefstal.
De Gemeente Boxmeer en de politie zijn hiervan op de hoogte gesteld en men heeft aangegeven op de plaats van de opgraving vaak te zullen surveilleren. Bij deze ook een oproep aan de omwonenden om een oogje in het zijn te houden en het liefst een digitale camera bij de hand te houden of een videocamera welke achteraf goed diensten kunnen bewijzen. Nadat de archeologen om 17.00 vertrokken zijn bevinden zich normaliter geen mensen meer op het terrein of het moeten buurtbewoners zijn die zijn hun honden uitlaten. Ook zij kunnen het archeologisch onderzoek een belangrijke dienst bewijzen door de boel in de gaten te houden.
Met een vriendelijke groet.
Dick Reijnen, amateurarcheoloog

Geen opmerkingen:

Een reactie posten