Op 13 en14 juli een boomstam waterput opgegraven: deel I
Geplaatst door: dickreijnen15/07/2011
Op 11/13/14 juli een waterput opgegraven op de plek van de nieuwbouw t.o.v de St. Petrusbasiliek te Boxmeer; een verslag in 6 delen.
Op vrijdag 9 juli werd de opgravingscampagne "Kerckenzight" Centrum Boxmeer door de archeologen van het ARC-Groningen, afgesloten.
Janssen Bouw BV gaf het advies alles zo achter te laten, met de gedachte snel te kunnen beginnen met de werkzaamheden. Dit gebeurde dan ook spoedig. Alle grond moest gezeefd worden om de puinresten te scheiden van het zand. Alles werd afgevoerd. Deze klus nam 7 werkdagen in beslag.
Als amateur-archeoloog houd je de graafwerkzaamheden na een opgraving nauwlettend in de gaten en door de zeefwerkzaamheden krijg je de kans om nog vondsten te doen. De graafmachines graven het hele terrein 250 cm diep uit wat soms nog verrassende sporen oplevert. De archeologen zijn gebonden aan een bepaalde opgravingstijd en kunnen daardoor niet altijd de putten verdiepen tot een niveau waar zeker geen sporen meer zitten. Ook zij moeten dus een bewuste keuze maken.
Zo ook met het voorste oostelijk gedeelte van de eerste opgravingsput. Daar was ter plaatse de grond verstoord door eertijds aangelegde kelders onder de woonhuizen. Deze waren bij de sloop uitgegraven en weer dichtgestort met verrommeld zand en bouwafval. Van sporen is er dan geen sprake meer. Dit was ook het geval met de strook gond langs de Steenstraat waar ook kelders gezeten hebben. Daar opgraven is dan zonde van de tijd en van de kosten.
Als amateur archeoloog hoop je nog altijd wat te vinden. Nu ook.
Net buiten de plek waar de 1ste opgravingput gegraven werd kwam een ronde grijze plek te voorschijn.
Onder de grijze plek, zie cirkel midden op de foto, werd door de archeologen een waterput uit de 8ste eeuw gevonden met een haarspeld en mooie stukken aardewerk.
Haarspeld en aardewerk uit de eerste boomstamput, gedateerd 8ste eeuw. Klik erop voor een vergroting. Foto's L. de Jong van ARC-Groningen.
Op de plek van de kleine cirkel rechtsboven, net buiten de plek van de opgravingsput werd door oplettenheid van ondergetekende later nog een waterput aangetroffen.
Het vinden van die ronde grijze plek was alleen mogelijk nadat de graafmachine ter plaatse de grond met een meter verdiept had.
De grijze plek werd geschaafd en verdiept. Hierbij kwamen allerlei aardewerk scherfjes te voorschijn. Op enige diepte hield de grijze plek op en stuitte ik op geel zand. Einde verhaal dacht ik toen nog.
De sporen vervaagden op een bepaalde diepte. Er was geen reden om aan te nemen dat er meer onder zat.
Wordt vervolgd.
Dick Reijnen
Geen opmerkingen:
Een reactie posten