donderdag 17 januari 2013

Op 13 en 14 juli een boomstam waterput opgegraven: deel II


Op 13 en 14 juli een boomstam waterput opgegraven: deel II

Geplaatst door: 
vervolg deel I
De sporen vervaagden op een bepaalde diepte. Er was geen reden om aan te nemen dat er meer onder zat.
5-13 juli
Dit zou bij de volgende inspectie van het terrein wel anders blijken.
Op 13 juli was dit deel van het terrein weer dieper uitgegraven. Automatisch loop je dan even langs alle wanden om te kijken of er nog sporen zitten. Op de plaats van de waterput kwam een raar spoor te voorschijn.
7 
In de rechthoek  zie je de sporen van het ronde uitgegraven gat dat beschreven is in deel I4de uitgegraven ronde grijze verkleuring.
Bij nadere inspectie van dit spoor stuitte ik op dieper gelegen resten hout. Het werd duidelijk dat we hier te maken hadden met de sporen van een houten waterput. Bij het schaven en verdiepen van eerder gegraven ronden plek kwam er een duidelijk rond spoor tevoorschijn.
8 10 11 12 klik voor een vergroting.
De sporen deden het vermoeden van de aanwezigheid van een waterput bevestigen.
Het grote ronde spoor zijn de resten van een boomstamwaterput waarvan al het hout dat zich boven het grondwater bevindt in de loop van meer dan 10 eeuwen verrot is. Alles wat zich in het grondwater bevindt blijft nagenoeg goed geconserveerd hetgeen een dag later zou blijken.
15 161718De waterput komt tevoorschijn.
Het valt niet mee om de bodem van een dergelijke waterput te bereiken omdat het grondwater op een bepaalde diepte met een zulke kracht opborrelt dat de put weer binnen de korste keren vol water staat. In een eerder artikel over waterputten is al aangegeven dat deze putten vaak gemaakt werden op wateraders die diep in de grond liepen en steeds voor een stuwing zorgde zodat de put vol water bleef. Deze wateraders werden opgespoord met een wichelroede. Dit principe past men in de huidige tijd ook nog toe. 
De vondsten uit deze put bestonden uit aardewerkscherven, stukken verroest en aangekoekt ijzer en een bikkel die gemerkt was met een VI. Een bikkel werd gebruikt bij het bikkelspel.
Bikkelspel. voor meer info klik op Bikkelspel.
Verklaring:
Een boomstamput is een oud type waterput dat tot 1250 in gebruik was. Hierbij werd een uitgeholde boomstam, gewoonlijk van een eik, in de grond gegraven.De boomstamput was gewoonlijk enkele meters diep. Dank zij het gebruikte materiaal kan men de ouderdom van een dergelijke put, met behulp van dendrochronologie, gemakkelijk bepalen.
De volgende dag 14 juli zou geprobeerd worden de put te bergen.
Wordt vervolgd:
Dick Reijnen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten