terugblik 1997 Maasbroeksche blokken
Geplaatst door: dickreijnen 11/07/2007In 1997 vond de eerste officixeble proefopgraving plaats in Boxmeer op de Maasbroeksche blokken onder leiding van Henk van der Velde, archeoloog in dienst van het ROB (Rijksdienst voor Oudheidkundig Bodemonderzoek) Intussen,sedert 9 mei 2007, is men met de 5e opgravingscampagne gestart. Vier daarvan waren proefopgravingen. De vijfde pakt men grondig aan, het is een vlakdekkende opgraving van maar liefst 21 hectaren, vergelijkbaar met 42 voetbalvelden. Dat is nogal wat. Een korte terugblik: 1997 |
DE MAASBROEKSCHE BLOKKEN |
Geen urnenveld, zoals werd gehoopt, maar wxe9l enkele graven, vuurstenen, huisplattegronden, waterputten, Romeinse munten en aardewerk. De oogst van de archeologische opgravingen op de Maasbroeksche Blokken, waar Boxmeer reeds begonnen is met de bouw van een nieuwe wijk, mag dan niet zo spectaculair zijn, de gravers van de Rijksdienst voor Oudheidkundig Bodemonderzoek (ROB) zijn weer een stuk wijzer geworden over de ontwikkeling van het bewoningslandschap en -geschiedenis rond Boxmeer in de afgelopen tienduizend jaar.
Geen verrassingen maar, zegt de ROB, wel bevestigingen van wat al eerder elders in de regio bij archeologisch veldonderzoek werd aangetroffen. "Er zijn aanleidingen genoeg om verder te gaan met de opgravingen.
Boxmeer blijft voor ons een speerpunt, want voordat straks de Maas op veel plaatsen overhoop wordt gehaald met allerlei projecten en afgravingen, willen we het Maasgebied archeologisch in onze greep hebben. Boxmeer speelt daarbij een belangrijke rol", zegt archeoloog Jos Deeben van de ROB. Het onderzoek in Boxmeer maakt deel uit van het omvangrijkere Niers-Kendel project dat is opgezet om het archeologisch erfgoed in het zuidelijk rivierengebied in kaart te brengen.
Naast Boxmeer vormt Gennep het zwaartepunt.
In het voorlopig rapport dat de ROB over de graverij op de Maasbroeksche Blokken heeft opgesteld, wordt een beperkt vervolgonderzoek in het gebied aanbevolen. De gemeente Boxmeer heeft echter al laten weten dat de archeologen de woningbouwers niet voor de voeten mogen lopen.
Deeben: "We willen nog graven in het westelijk deel van het terrein waar voorlopig nog niet gebouwd wordt.
Daar lopen we niemand in de weg."De jongste nieuwbouwwijk van Boxmeer komt op een locatie waar nooit sprake is geweest van een echte nederzetting van enige omvang. Wel heeft in de Romeinse tijd ergens in de buurt een nederzetting gelegen "en daar willen we nu naar op zoek", zegt Deeben. Mogelijk zijn ook aan de andere kant van de A77 grotere woningconcentraties te vinden( industrieterrein Beugen Zuid). Volgens de archeoloog is het opmerkelijk dat dit Boxmeerse gebied nooit permanent bewoond is geweest, maar dat de nederzettingen zich altijd hebben verplaatst. "Ook de graven die we hebben aangetroffen lagen altijd dicht bij de boerderijen. Dat hebben we ook nog nooit gezien. Misschien is het toeval.
In het westelijk deel van het terrein hopen we daarover meer zekerheid te krijgen."
Vuurstenen
Omdat tijdens de aanleg van de snelweg enkele crematiegraven werden gevonden, hadden de ROB-archeologen gehoopt ergens op de Maasbroeksche Blokken een urnenveld aan te treffen. Dat is niet gevonden. Wxe9l meer crematiegraven die over het hele terrein verspreid liggen en dateren uit de Late Bronstijd (900 voor Christus), de Vroege IJzertijd (600 voor Christus) en de Romeinse tijd (50 na Christus). De archeologen denken nu dat het urnenveld toch onder de A77 ligt. De oudste vondsten die op de Blokken zijn gedaan zijn vuurstenen artefacten, gebruiksvoorwerpen, uit het Mesolithicum (8800-4900 voor Christus) en Neolithicum (4900-2000 voor Christus).
Enkele huisplattegronden dateren uit een latere periode (1000 voor Christus).
Alle vondsten uit de Romeinse tijd werden in het noordelijk deel van het opgravingsterrein, langs de snelweg, aangetroffen. Het gaat hier om oude waterputten, aardewerk, scherven, maar heel weinig metaal; slechts drie munten. Resten uit de Middeleeuwen zijn nauwelijks aangetroffen.
"Dat betekent dat er geen link is gevonden tussen de Middeleeuwen en de latere bebouwing en bewoning van Boxmeer en dat we vooralsnog dus ook nog niks weten over de vorming van het dorp", aldus de ROB-archeoloog. Hoe pover (enkele dozen vol) de opbrengst van het Boxmeerse ROB-onderzoek op de Blokken ook lijkt – het was meer een verkennend kijkje dan een serieuze opgraving.
de eerste proefboringen,Aukje Mennen en Jos Deeben
Voor de dienst blijft het gebied rondom Boxmeer vanuit archeologisch oogpunt zeer rijk en geeft veel informatie prijs over bewoningsvormen en bewoningslandschap. Daarom willen de archeologen ook aan de andere kant van de A77 gaan graven voordat daar (Beugen-Zuid) een industrieterrein wordt aangelegd.
Het zal, vrezen de archeologen, moeilijk worden om in de Maasbroeksche Blokken de belangrijke vindplaatsen intact te laten. In de groene strook langs de snelweg zal dat nog wel lukken, maar in het zuidelijk deel van het gebied waar de meeste woningen worden neergezet, zullen de archeologische sporen zeker
verloren gaan. Deeben: "Maar als Boxmeer het wil kunnen we natuurlijk ‘n keer onze vondsten tentoonstellen."
Deze zomer hopen de archeologen van de ROB in Boxmeer terug te keren omverder te graven en dat is inmiddels gebeurd. |
Dick Reijnen |
Boxmeer 1997 |
Geen opmerkingen:
Een reactie posten