donderdag 17 januari 2013

Op 13 en 14 juli een boomstamput opgegraven: deel III


Op 13 en 14 juli een boomstamput opgegraven: deel III



Op 13 en 14 juli een boomstamput opgegraven.
vervolg van deel II
29 
Een boomstamput is een oud type waterput dat tot 1250 in gebruik was. Hierbij werd een uitgeholde boomstam, gewoonlijk van een eik, in de grond gegraven.De boomstamput was gewoonlijk enkele meters diep. Dank zij het gebruikte materiaal kan men de ouderdom van een dergelijke put, met behulp van dendrochronologie, gemakkelijk bepalen.
Op 14 juli trokken mijn zoon Hugo en ik gewapend met een schop en een emmer naar de bewuste plek om de waterput eruit te halen. Ron Fierst van het Museum Gemeente Boxmeer werd ook om hulp gevraagd. Eerst werd het water uit de put geschept zodat het werk in de put wat gemakkelijker werd. De zuigkracht van het zand in de put was enorm zodat ik met de grootste moeite steeds weer mijn laarzen uit het zand moest trekken. De planken heb ik gemarkeerd met spijkertjes. De eerste plank, 1 spijkertje, het volgende stuk 2 spijkertjes enz., met de bedoeling om later de put makkelijker in elkaar te kunnen zetten.
30 31 32 33
34 35 foto's Hugo Reijnen
Toen de onderkant van de put bereikt was konden het hout geborgen worden althans dat dachten we.
De planken stonden zo vast in het water en het zand dat dit met geen mogelijkheid ging. Bovendien, zoals later zou blijken, waren alle stukken aan de zijkanten bij productie van de put in het verre verleden, zo afgeschuind dat ze min of meer klem stonden en alleen naar de buitenkant toe verwijderd konden worden. Dit ging dus niet omdat de hele put door zand was omgeven. Dan maar graven met de schop. Hier was echter geen beginnen aan. Om op te schieten. Een Heidens karwei. De redding was een graafmachine die een eind verderop bezig was.
39 
40
Kort overleg……………….. zou de kraanmachinist willen helpen?????
wordt vervolgd
Dick Reijnen. foto's Hugo Reijnen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten