vrijdag 28 oktober 2011

Vuursteen werkplaats en veel aardewerk scherven

Foto van de  plaats van de nieuwbouw Metameer aan de Stationstraat te Boxmeer t.o.v. of ten Zuiden van de school Het Bolwerk, waarbij de school voor PRO gebouwd wordt. Op die laatste plek kwamen bij het bouwrijp maken ook sporen van bewoning uit de IJzertijd te voorschijn.

Bouwplaats Metameer

Afvalkuil  met aardewerk

Op de plaats aan de Stationsstraat in Boxmeer waar Metameer haar nieuwe schoolgebouw realiseert, werd tussen de niet verstoorde ondergrond van de voormalige loodsen van aardappelhandel Bongers een interessante ontdekking gedaan.
Een afvalplaats met veel aardewerk en een vuursteenwerkplaatsje en een grote waterput in de wand van de bouwput. Het aardewerk van de afvalkuil is voor het overgrote deel licht besmeten met een kleipap en lijkt te stammen uit de Vroege IJzertijd( 700 voor Chr.). Vlakbij werd een vuursteenwerkplaatsje ontdekt met vuurstenen afslagen, helaas geen werktuigen. In de wand van de bouwput bevond zich een waterput waarin een aantal aardewerkscherven werd gevonden. De waterput bestond uit een groot gat in de grond zonder houtresten.
De plek van de opgraving ligt op een hoogte van 15.30 meter boven NAP en bestaat hoofdzakelijk uit zand. Een goede plek op in die tijd te wonen. Hoog en droog met in de ongeving beekjes met stromend water. Ter vergelijking:  de plek waar het nieuwe Gemeentehuis van de Gemeente Boxmeer staat ligt op 13.50 meter boven NAP (Nieuw Amsterdams Peil ) volgens info van Bouw en Woningtoezicht.

Vuursteen afslagen

Klopsteen

Aardewerk met spinklos


spinklos

Met dank grondbedrijf Verberkt en de bouwer HKM.

Dick Reijnen



Geen opmerkingen:

Een reactie posten