vrijdag 14 november 2014

De sloop van de boederij van, van den Bosch, het huis van Piet Moors en Jan Plender te Boxmeer


Bijzonder vondst bij de grondsanering en afbraak van de boederij van den Bosch, het huis van Moor en Plender in Boxmeer.
 
klikhier :video van de sloop van het huis van Piet Moors.

klikhier :video sloop van het huis van Jan Plender.



Bij de sloop restanten van de boerderij van den Bosch, het huis van Plender en het huis van Moors in 2012 zijn interessante vondsten gedaan. Geheel onverwacht kwam op die plek de leerlooierij van Hendrik van Teluij uit 1831 te voorschijn met een huisplattegrond, schuurtjes en looiputten.
Ik het minuutplan van het Kadaster staat hij vermeld als eigenaar van het grondstuk 667 met als beroep looier.

In het minuutplan van het kadaster uit 1829/1832 staan alle percelen  op nummer vermeld. Tevens vindt men er een beschrijving ( naam en beroep)van de eigenaar van het perceel.
De 4 looiputten waren gemaakt van eikenhouten planken op eikenhouten balken, in de vorm van een grote kist. De zijkanten en onder de bodem van de bekisting was een dikke kleilaag van 25 cm aangebracht om het geheel waterdicht te maken. Verder naar het westen bevond zich een oude gedempte looiput waasvan alleen het hout rondom nog over was. De dikke planken waren verbonden met een pen gat verbinding, c.q. deuvels. Bij de plattegrond van het woonhuis bevond zich een bakstenen looiput. Deze was ook afgesmeerd met een laag van 25 cm klei.Toen de putten in onbruik zijn geraak, heeft met ze gebruikt als vuilstort. Veel oude wijnflessen werden eruit geborgen.



 



 
 
 


 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten